Moskova

Moskova

11 Şubat 2018 Pazar

Rus düğün gelenekleri hakkında 10 şey


Samih Güven



1-Düğün töreni öncesinde damat gelini almak üzere ailesinin evine gider. Gelin saklanmış veya deyim yerindeyse alıkonulmuş durumdadır. Damadın gelini kurtarması için bir şeyler yapması, bazı sorulara yanıt vermesi ve geleneksel olarak sembolik bir fidye ödemesi beklenir. Verilebilecek şeyler geleneksel olarak şampanya, çikolata, mücevher veya küçük bir miktar para olabilir. Bu bölüm şakalarla, oyunlarla örülü eğlenceli bir bölümdür.

2-Rus düğün geleneklerinde isteğe bağlı olarak kilise töreni de yapılabilir. Burada yapılan nişan geleneksel Rus Ortodoks töreninin ilk bölümüdür. Çift kilisenin girişinde durur ve rahip tarafından kutsanır. Kutsanmış yüzükler çiftin sağ ellerine yerleştirilir. Daha sonra ellerinde tuttukları mumlar eşliğinde asıl tören yerine ilerlenir. Dualar okunur. Gelin ve damat kendi iradeleriyle evlendiğini ve başka birine kendilerini vaat etmediklerini açıkça beyan eder. Tek bir kadehten sırayla şarap içerler. Çiftin başlarına taçları yerleştirilir.

3-Her kültürde olduğu gibi düğün törenine özel elbiseler giyinmek şarttır. Gelin şık, boydan bir gelinlik giyinir. Dünyanın bir çok yerinde olduğu gibi Rusya’da da gelinliğin rengi beyazdır. Bu renk saflığı, masumiyeti, iffeti ve sevinci simgeler. Damat ise şık bir kostüm giyinir. Kostüm beyaz dışında herhangi bir renkte olabilir.

4-Geleneksel törenin ardından resmi tören ZAGS olarak bilinen kamu hizmetleri kurumunda gerçekleşir. ZAGS'da çift aile üyeleri tarafından ekmek ve tuzla karşılanır. Ekmek ve tuz töreni daha sonra resepsiyon aşamasında da yapılabilir.

5-Resmi tören yarım saat kadar sürebilir ve bu süre zarfında imza prosedürü tamamlanır ve çift karı koca ilan edilir. Tören sonrasında, ebeveynler tarafından evli çifte iki kristal bardak verilerek kırmaları istenir. Oluşturdukları cam parçalarının sayısı arttıkça, birlikte yaşayacakları mutlu yılların sayısının da artacağına inanılır.

6-Resmi tören sonrasında gelin ve damat dışarı çıkarken aileleri ve arkadaşları tarafından iyi şans getirmesi amacıyla üzerlerine tahıl, çiçek, hafif bozuk para gibi şeyler atılır.

7-Evli çift sevgilerini ve ortaklıklarını sembolize etmek üzere balon veya iki beyaz güvercini gökyüzüne bırakır. Gelin balonun üzerine kızlık soyadını yazar ve yeni hayatını başlatır.

8-Resmi töreni takiben, yeni evliler ve tanıkları bir limuzinle şehir turu atar. Limuzin kiralamak sanıldığı gibi pahalı bir şey değildir. Limuzinde yiyecek ve içki faslı da olabilir. Birçok tarihi ve romantik alan ziyaret edilerek bol bol fotoğraf çektirilir. Benim gördüğüm köprüleri daha çok sevdikleri.

9-Bazı şehirlerde aşıklar köprüsü adı verilen köprüler olur. Çiftler buralara giderek birlikteliklerini simgelemek üzere köprü parmaklıklarına kalp şeklinde bir kilit takar ve anahtarını nehre atarlar.


10-Düğün töreninin resepsiyon bölümünde yemekler, içki ve eğlence olur. Geleneksel olarak bir tamada resepsiyonu yönetebilir. Bu bölümde tostlar (özlü konuşma) söylenir, şiirler okunur ve şarkılar söylenir. Tamada ilk tostu duyurarak ilk şarabı yudumlamaya davet eder. Akabinde şarabın acı olduğu söylenir ve şarabın tatlandırılması için yeni evlilerin ayağa kalkmaları ve birilerini öpmeleri istenir. Bu bölümün oldukça uzun olması beklenir. Bir, iki, üç, dört diye de sayılabilir. Yeni evli çift eğer yeterince uzun öpüşmezlerse şarabın halen acı olduğu yönünde bağrışmalar duyulabilir (Gorka! diye). Tören boyunca damat ve geline hediye de verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder