Moskova

Moskova

20 Ağustos 2010 Cuma

YEDİ KIZKARDEŞLER: STALİN BİNALARI

1947-1953 yılları arasında Stalin’in emriyle inşa edilmiş, birbirinin son derece yakın benzeri yedi adet binadır.

Gotik tarzda yapılmış bu binaları inşa edildikleri yıllar açısından düşündüğümüzde Moskova’nın ilk gökdelenleri olarak değerlendirebiliriz.

Günümüzde bu binalardan biri Moskova Devlet Üniversitesi’nin binasıdır. (MGU) Lenin Tepesi üzerinde inşa edilen bina 240 m. yüksekliğindedir. Bu binanın kulesi ,yedi yapı içinde en yüksek kule olma özelliğini taşımaktadır. Moskova Devlet Üniversitesi , çeşitli ülkelerden gelen onbinlerce öğrenciyi bünyesinde toplamıştır ve Moskova’nın en büyük üniversitesidir. Üniversitenin bahçelerinin de bulunduğu Serçe (Lenin) Tepesi muhteşem bir panoramik görüntüye sahiptir. Buradan tüm Moskova’yı izlemenin keyfini yaşamanızı öneririm.

Bu binaların diğerleri Ukrayna Oteli, Leningrad Oteli, Dış İşleri Bakanlığı binası,bazı devlet yönetimine ait kurumların bulunduğu binalar ve konutlar olarak karşınıza çıkacaktır Moskova’nın çeşitli yerlerinde.

Kruşçev döneminde yüksek binaların yerine 5 katlı , ortak avlulu tuğla binalar inşa edilmiştir.Günümüzde Moskova’nın merkezinde sınırlı sayıda örneği kalmış bu binalar Kruşov Binaları olarak anılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder