Moskova

Moskova

10 Şubat 2019 Pazar

Rusların 6 geleneksel kıyafeti



Eski günlerden bu yana Rusların giyim tarzı oldukça değişmiş olsa da, bazı parçalar hala popülerliğini koruyor. İşte Rus giyim tarzını temsil eden 6 kıyafet.




Uşanka

Günümüzde matruşka bebekleriyle beraber Rusya'dan en çok alınan hediyelik eşyalardan birisi tabii ki de uşanka. Aslında hava koşullarından ötürü Rusya'da kullanılan pek çok şapka türü var. Ancak aralarından en popülerinin uşanka olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bu kalın ve sıcak tutan Rus şapkasının tasarımı, yıllar içinde son derece değişti. İlk başlarda Rus köylüleri tarafından sıklıkla giyilen bu şapka, 20. yüzyılda çar için savaşan Beyaz Ordu askerlerinin üniformasının bir parçası haline geldi. 1930'lu yıllarda ise uşanka, Sovyet Kızıl Ordusu'nun üniformasının bir parçası oldu.

Uşanka giymeyi en çok tercih edenlerden biri ise, Sovyet lider Leonid Brejnev'di. 

Sonrasında doğal olarak Komünist Parti içerisinde son derece popüler hale gelerek, halka yayıldı. Şapkanın kulakları örten kısımları, insanların paralarını saklayabilecekleri bir cüzdan işlevi görüyordu. Uşanka şapkalarının pahalı olanları, kürkün daha iyi muhafaza edilebilmesi için buzdolaplarında saklanıyordu.

Uşanka nerede giyilir? Aslına bakılırsa, her yerde. Ancak özellikle de Kuzey ve Doğu Sibirya'da. Zira uşanka, en çetin kışlarda dahi sizi soğuktan koruyacaktır.

Kokoşnik

Eski zamanlarda Rusya'da şapka giymek, kadınlar arasında pek yaygın değildi. Şapkalar erkekler tarafından tercih edilirken, kadınların kendilerine özel bir baş aksesuarları vardı.

Kokoşnik adındaki bu geleneksel dokuma Rus tacı; kimi zaman başı, boynu ve omuzları da örten bir atkıyla beraber giyilirdi. Ancak kokoşnik, yalnızca evli kadınlar tarafından giyilebiliyordu.

Rusya'nın neredeyse her yöresinin kendisine özgü bir kokoşnik türü var. Ancak I. Petro döneminde, aristokrat kadınların kokoşnik giymesi yasaklanmıştı. Zira çar, Rusların Avrupa modasına ayak uydurmasını istiyordu.

Ancak 1920'li yıllarda Rus tacı, deyim yerindeyse Avrupalılardan öcünü güzelce aldı. Örneğin kral IV. George'un eşi dahi düğünlerinde başına bir kokoşnik giydi. Tabii o günden bu yana, kokoşnik birçok değişikliğe uğradı.

Kokoşnik nerede giyilir? Konserlerde, futbol maçlarında ve partilerde bir aksesuar olarak kullanılabilir.


Valenki

Bu geleneksel 'keçe botlar', yüzyıllardır Rusların dolaplarının vazgeçilmez bir parçası. Tabii ki bu, kış aylarında Moskova'da yürüyüşe çıktığınızda herkesin ayağında valenki göreceğiniz anlamına gelmiyor.

Günümüzde 'keçe botlar', yalnızca çetin soğuklarda kullanılıyor. Bu sebeple Sibirya'nın köylerinden birinde yaşayan Ruslar karlı günlerde valenki yerine 'uyduruk' bir şehir ayakkabısı giyerlerse, botlarının içine sızan karların ayaklarını doldurması işten bile değil.

Valenki, 18. yüzyıla kadar yalnızca Sibirya ve diğer kuzey bölgelerinde üretiliyordu. Rusların geri kalanı ise bunun ne denli elzem bir icat olduğunu sonradan keşfettiler. Günümüzde valenki, petrol ve doğalgaz endüstrisinin yanı sıra tren istasyonlarında çalışanların da üniformalarının bir parçası.

Valenki nerede giyilir? Soğuk ve karlı olan her coğrafyada giyilebilir.






Kaftan

10. yüzyılda yalnızca soyluların giyebildiği elit kaftanlar, zaman içerisinde halk arasında öylesine yayıldı ki sıradan insanlar dahi kaftan giymeye başladı.

Aslına bakılırsa, kaftan Rus icadı bir aksesuar değil. Perslerin kullandığı bu giysi, zamanla Rus kültürünün de mühim bir parçası haline geldi. Adeta bir kaban gibi, her türden erkeğe uyacak versiyonları tasarlandı. Zayıf erkeklerin daha heybetli görünmesini, kilolu erkeklerin daha cazip görünmesini, çekingen erkeklerinse daha saygın görünmesini sağlıyordu. Hatta Rusların tüm dış giyimlerinin kaftandan türetildiğine dair bir teori dahi var.





Rus şalı

Rus kadınlar için 'yüzyıllar öncesinde yaşıyormuş gibi görünmeden' şal takmanın birçok yöntemi var.

Rus şalları yüzyıllardır kullanılıyor olsa da, Denis Simaçev gibi modern tasarımcıların etkisiyle hala üretilmeye devam ediyor. Söz konusu şallar Orenburg'da, Ural Dağları'nda, Vologda'da ve Rusya'nın daha birçok yöresinde üretilebiliyor. Ancak her biri, eski dönem Ruslarının öğrenmesi bir ömür süren usta işçiliğiyle örülüyor.

Rus şalları nerede giyilir? İlk ve sonbahar aylarında şehirde yürüyüş yaparken sizleri son derece sıcak tutacaktır. Bu aksesuarı, hem başına hem de omuzlarınıza örtebilirsiniz.

Okul Üniforması

Sovyetler Birliği döneminde her çocuğun okul üniforması kendisine özgüydü: Erkekler için neredeyse askeri tarzda sayılabilecek siyah bir takım elbise, kızlar için ise beyaz ya da siyah bir önlüğe sahip kahverengi bir elbise. Kural olarak, her öğrencinin üniformasında bir aksesuar da bulunuyordu. Örneğin, Lenin'in Pionerler Birliği'nin üyesi olduklarını gösteren kırmızı bir fular.

Okul üniformalarının tarihi Çarlık Rusyası'na dayanıyor olsa da, Sovyet üniformaları günümüz Rusyası'nda biraz demode bulunuyor. Sovyet döneminin bir 'kalıntısı' olan üniforma uygulaması, Rusya'da 1994 yılında yürürlükten kaldırıldı. Günümüzde bazı çocuklar tarafından mezuniyet törenleri için tercih ediliyor olsa da, Sovyet dönemi nostaljisinden herhangi bir iz taşımıyor. Okulların tatile girdiği 24-26 Mayıs tarihleri arasında, Rusya'nın tüm sokaklarında beyaz önlük giymiş genç kızlarla karşılaşmak mümkün.

Okul üniforması nerede giyilir? Rusya'daki herhangi bir baloya ya da Cadılar Bayramı partisine giderken tercih edebilirsiniz. Günümüzde internet üzerinden üniforma satan yüzlerce site var.


Sputnik.
Bu yazı hazırlanırken Russia Beyond The Headlines sitesindeki orijinalinden yararlanılmıştır.
Çeviren: Şevval Parlak.
© Sputnik.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder