Moskova

Moskova

10 Şubat 2019 Pazar

Rusya’nın aptalları ve yolları... Memleketin alameti farikasına dair hikayeler





Ruslar arasında yaygın bir deyiştir: Rusya’nın iki baş belası vardır: Aptallar ve yollar (Rusça aptallar ve yollar kelimelerinin yazılışı ve telaffuzu birbirine benzer: в России две беды – дураки и дороги). Dünyanın en büyük ülkesine baştan başa yol yapmak kolay iş değil. Özellikle de ülke topraklarının önemli bölümünün yılın yarısından fazlasını soğuk ve elverişsiz hava şartları altında geçirdiği düşünülürse.

Ama Rusların genellikle “aptallar” ile yan yana koyarak eleştirdiği yollar, yerleşim yerlerinde, özellikle de kentlerde, hatta bazen büyük kentlerin stratejik bölgelerinde kötü yapılmış, çökmüş, yıpranmış olmasına karşın onarımdan geçilmemiş yollardır.

Haberimizin fotoğrafı dün newvz.ru sitesinde “Ebedi sorun: Rusya’da araba kullanmak neden imkansızdır?” başlığıyla çıkan yazıya aitti. Resmi ağızlardan durmadan modern yollar yapıldığı açıklamalarının duyulduğu belirtilen yazıda, bununla birlikte ulaşım alanında gerçek durumun çok farklı olduğu vurgulandı. Ana argüman da trafik kazaları! Geçen yılın 11 ayında Rusya’da  151 bin trafik kazası oldu ve bu kazalarda 16 bin 500 kadar insan öldü, 193 bin kişi yaralandı. Siteye göre bunun temel nedenlerinden biri kötü yollar. 

İlginçtir, aynı gün bir yabancı gazeteci, İsveçli Anna-Lena Laurén, Rusya’da ulaşım sorununun ne kadar iyi çözüldüğünü anlatıyordu. “Üstelik kara kışın zor koşullarına rağmen…”  Runews24.ru’nun haberine göre, Laurén, özellikle Rusya’nın kamu ulaşımına övgüler düzdü ve onca soğuğa karşın bütün ulaşım araçlarının dakikası dakikasına işlediğine dikkat çekti. Sibirya’da demiryollarının mükemmel işleyişinden ise hayranlıkla bahsetti.

Yani bazen mesele “bakış açısı”nda. Yollara ve ulaşıma nasıl baktığınıza bağlı.



“Tek beygir gücüne sahip otomobil”
 
Zaman zaman da Ruslar çok kötü yollarda yaratıcı yöntemler kullanarak araba kullanabiliyor. Bunun bir örneği dün bazı Rus sitelerine ve Euronews’e video haber oldu. 

Tataristan’ın Çerkasovo köyünde İvan Melnikov adlı bir öğretmen karda ulaşıma ilginç çözüm getirdi: “Tek beygir gücüne sahip otomobil”.

Komşusunun eski Moskviç arabasını satın alıp içindeki “gereksiz unsurları” çıkaran Melnikov, arabayı büyük bir ustalıkla beygirine bağladı ve neredeyse hiçbir normal yolun bulunmadığı şartlarda rahatça “araba kullanarak” 4 km mesafedeki okuluna gidip gelmeye başladı. Üstelik arabasının radyosunun da olduğunu duyurdu. Benzin fiyatlarındaki artışı umursamıyor. Ve araç bakım istasyonlarında kontrole gitmesi de gerekmiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder