Moskova

Moskova

2 Şubat 2019 Cumartesi

Stalin'in gözdesi 5 yabancı film






"Stalin döneminde yabancı filmler sıkı sansüre tabi olup, nadiren Sovyet seyircisiyle buluşurken parti liderinin çok sevdiği bu filmleri kendi özel gösterim odalarında izlerdi."

RBTH sitesindeki yazıya göre, kızı Svetlana Alliluyeva babasının Kremlin dahil bütün ikametgahlarında kendisine özel sinema salonları kurulduğunu hatırlıyor.

Peki, Stalin'in en sevdiği hangileri idi? Ve Sovyet lider neden bu filmleri seviyordu?


1. Kayıp Devriye (The Lost Patrol, 1934). 

Bir Western hayranı olan Stalin'in favorisi John Ford'un çektiği The Lost Patrol idi. Sovyet lideri, John Wayne'in başrolünü oynadığı bu filmi o kadar sevmişti ki ünlü Rus yönetmen Mihail Romm'a bir Sovyet versiyonunu çektirdi ve böylece Batı'nın Westernlerine karşı Doğu'nun ilk Eastern'ı Trinadsat (On üç, 1937) ortaya çıktı.


2. Kahyasının Kızkardeşi (His Butler's Sister, 1943). 

Stalin bu filmde Deanne Durbin tarafından söylenen Rus romanslarına bayılırdı. Sovyet lideri filmleri altyazı ya da dublaj yardımıyla değil, simültane çeviri ile izlerdi. Simültane çeviri işini dönemin sinema bakanı İvan Bolşakov'un yaptığı söylenir.


3. Maymun Adam Tarzan (Tarzan the Ape Man, 1932).

Stalin, Tarzan filmlerini Westernlerden bile daha çok severdi. Kendisi daha sonra bu sevgiyi şu sözlerle ifade edecektir: "Tarzan kapitalist dünyanın dehşetinden, özgürlüğü ve mutluluğu bulduğu cengele kaçarak kurtulan vbir adamın hikayesidir." Stalin'in insiyatifiyle 1952'de Sovyet sinemalarında gösterilen 4 Tarzan filmi toplamda 160 milyonluk gişe elde etmişti.


4. Katia (1938).

Rus imparatoru II. Aleksandr ile Prenses Katerina Dolgorukova'nın aşkını hikaye eden bu film Sovyet sinemalarında hiç gösterilmedi. Stalin'in büyük torunu Aleksandr Burdonski dedesinin bu filmi defalarca izlediğini hatırlıyor. Burdonski'ye göre, bu sevgi kişisel nedenlere, muhtemelen ekranda gördükleri ile kendi hayatı arasında kurduğu paralelliklere dayanıyor. 


5. Büyük Diktatör (The Great Dictator, 1940). 

Stalin Charlie Chaplin filmlerine bayılırdı. Tatil için gittiği Soçi'de bile filmlerin kopyalarını getirtip izlediği söylenir. Yönetmen Mihail Romm'un anılarına göre, Stalin Şehir Işıkları'nın gösterimi sırasında ağlamıştır. Sovyet lideri Büyük Diktatör'ü severek izlese de Sovyet sinemalarında gösterilmesine izin vermedi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder