Moskova

Moskova

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Bilim ve edebiyattaki damga: Lomonosov

Moskova’nın, daha doğrusu Rusya’nın en büyük üniversitesi: MGU. Moskova Devlet Üniversitesi... Ayrıca "Lomonosov" adını taşıyor... Ana binanın önünde de heykeli var. Neden onun adı verilmiş? Rus tarihinde Lomonosov isminin ne önemi var? Mihail Vasilyeviç Lomonosov’un kısa portresini okuduktan sonra, ülkenin en görkemli üniversitesine bi başka gözle bakabilirsiniz:

LOMONOSOV, Mihail Vasiliyeviç

(1711 Mişaninskaya / Arhangelsk Cumhuriyeti – 1765 St. Petersburg), Rus bilim adamı ve yazar. Bir balıkçının oğluydu. Başlangıçta kendi kendini yetiştirdi. 19 yaşında Moskova’ya gitti ve orada eğitim gördü.

Bir süre sonra, çok zeki bir öğrenci olması nedeniyle Rusya Bilimler Akademisi tarafından öğrenim için Almanya’ya gönderildi.

St.Petersburg’a döndüğünde, akademi üyesi (1741) ve kimya profesörü oldu (1745).

Özellikle fizik, kimya ve dilbilim alanlarında önemli çalışmalar yaptı. Moskova Üniversitesi’nin kurucuları arasında yer aldı (1755).

Yanma olayı konusundaki görüşü, daha sonra Lavoisier’nin geliştirdiği kuramın temelini oluşturdu. Bununla birlikte Lomonosov, Rusya dışında, daha çok şairliği ve dilbilim alanındaki çalışmalarıyla tanındı.

Venüs’ün atmosferinin keşfinden modern Rus edebiyat dilinin yaratılmasına kadar, son derece geniş bir yelpazede damga vurmuş bir isim, bir aydın olarak Lomonosov bugün de saygıyla anılıyor...

Kaynak: http://www.moskovalife.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder