Moskova

Moskova

6 Ağustos 2010 Cuma

Rusya’da araç kullananlar için yeni içki yasağı uygulanmaya başladı

















Rusya’da şoförler artık bir damla bile alkollü içki içemeyecek. Zira araba kullananlar için yeni içki yasağı uygulanmaya başladı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in "eseri" sayılan, 6 Ağustos tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan yeni yasağa göre, şoförler bundan böyle ağızlarına bir damla bile içki alamayacaklar. Yasağı ihlal edenlerin ehliyetlerine 2 yıla kadar el konulması öngörülüyor.

Yeni içki yasağı tartışmalara yol açtı

Yeni kurala itiraz eden uzmanlar, yasağın daha çok yolsuzluğun artamasına yol açacağını iddia ediyorlar. Alkollü araç kullananlara uygulanacak bu yasanın polisin rüşvet taleplerine zengin bir kaynak teşkil edeceği ileri sürülüyor.

Yeni içki yasağı Rus uzmanlar arasında başka tartışmalara da neden oldu. Uzmanlar, kvas, kefir gibi içecekler içilmesi veya bazı ilaçlar kullanılması halinde bile test cihazının 'alkol bulunuyor' şeklinde uyarıda bulunduğunu söylüyorlar.

Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilisi Kuzin, bu durumlarda konunun ancak mahkeme ortamında görüşülebileceğini belirtiyor.

Rusya Otomobil Sahipleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Sergey Kanayev’e göre de yeni içki yasağı trafikte yolsuzluk sayısının artmasına yol açacak.

En az alkol kadar bir diğer önemli soruna, rüşvet ve yolsuzluk sorununa da sahip olan Rusya'da bu olay, esprilere, şakalara da konu oluyor. Tıpkı yukarıdaki "Soğuk bira, bedava!" diye bağırarak, ücretsiz bira dağıtan, sürücüleri tuzağa düşürüp, rüşvet sızdırma peşinde olan polis karikatüründe olduğu gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder