Moskova

Moskova

18 Ağustos 2010 Çarşamba

Rusya en iyi 51.ülke

Rusya en iyi ülkeler arasında 51.sırada, Türkiye ise hemen arkasında

Ünlü Amerikan Newsweek dergisi tarafından yapılan bir araştırmada dünyanın en iyi 100 ülkesi belirlendi.

Eğitim ve sağlık düzeyi, hayat kalitesi, ekonominin gelişme hızı ve siyasi durum gibi etkenler üzerinden çıkarılan listede Rusya ortalara girerek 51.sırada yer aldı. Tükiye ise Rusya'nın bir basamak arkasında 52. sırayı aldı.

Listenin ilk sırasına oturarak dünyanın en iyi ülkesi ünvanını Finlandiya kazandı. İkinci sırada İsviçre, üçüncü sırada ise İsveç yer aldı. İlk 10’a giren diğer ülkeler Avusturalya, Lüksemburg, Norveç, Kanada, Hollanda, Japonya ve Danimarka oldu.

Rusya’nın yakın komşuları, Ukrayna 49.sırada, Beyaz Rusya ise 56.sırada kendilerini gösterdi.

Rusya’nın çeşitli alanlardaki durumuna bakılınca, eğitim düzeyinde 31., ekonominin gelişme hızında 36., hayat kalitesi dalında 50., sağlık ve siyasi durum dalında ise 75. Sırada olduğu ortaya çıktı.

Türkiye 52.sırada
‘’Dünyanın en iyi ülkeleri ‘’ sıralamasında Türkiye ise Rusya'nın bir basamak gerisinde 52. Sırada yer aldı.

Newsweek dergisi, yaşamak için en iyi ülkeleri belirlemek amacıyla sağlık, ekonomik dinamizm, eğitim, siyasi ortam ve hayat kalitesi dahil olmak üzere, beş faktör dikkate alarak "Dünyanın En İyi Ülkeleri" listesini oluşturdu.
Türkiye’nin 52. sırada yerleştidiği listede, ABD 11, Fransa 16, İsrail 22 ve Yunanistan 26’ncı sırada yer aldı. Bu arada, Küba ve Rusya, az farkla Türkiye’yi geride bıraktı. Küba 50, Rusya 51. sırada yer alıyor.
Hızla yükselen ülkelerden Çin 59, Hindistan ise 78. İran 79. sırada bulunuyor.

Öte yandan, sıralamayı oluşturmak üzere kullanılan beş kriterden eğitim sıralamasında 100 ülke arasında Filandiya yine baş çekerken sağlıkta Japonya, hayat kalitesi Norveç, ekonomik dinamizmde Singapur, siyasi ortamda ise İsveç birinciliği elde etti.
Türkiye de, sağlıkta 42, eğitimde 53, hayat kalitesinde 58, ekonomik dinamizme 68, siyasi ortamda ise 69’ncu oldu.
Newsweek, okuma yazma oranının yüzde 87.5, ortalama yaşam süresi 66 yıl, kişi başına gelirin ise 8 bin 753 olarak belirlediği Türkiye’ye "orta gelir" ülkeler arasında yer verdi.

En son sıraya girerek en kötü ülke konumunda gözüken ülkeler ise, Kamerun, Nijerya ve Burkina-Faso oldu.

Kaynak: http://www.gazetem.ru/tur/news/theme1?id=1756

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder