Moskova

Moskova

5 Mart 2024 Salı

Rusya'daki ilk 'asansör' nerede bulunuyordu?


Georgiy Manayev

Kaynak: https://www.rbth.com/

 

Rusya'daki ilk asansör yolcular ve hatta kargo için değil, tabaklar, bardaklar ve diğer tabaklar ve aletler için tasarlanmıştı, çünkü o bir asansör masasıydı!

 

İmparator I. Peter, en sevdiği kır evi olan Peterhof'ta 'Hermitage' (Fransızca'da 'yalnızlık' anlamına gelir) adını verdiği iki katlı küçük bir köşkün inşasını emretti. Bu tür pavyonlar, çarın bu fikri ilk kez gördüğü Avrupa'da popülerdi: zemin katta, kilerde, hizmetçiler önceden pişirilmiş yiyecekleri servis edip ısıtıyor, daha sonra bu yiyecekler bir el yardımıyla ikinci kata, Salon'a kaldırılıyordu.

Çekilen 'asansör' (halatlar üzerinde). Masanın orta kısmı, tabak değişimi için kilere indirilebiliyor ve daha sonra tekrar yukarı kaldırılabiliyordu.

Peki, neden bu kadar karmaşık bir mekanizmaya ihtiyaç duyuldu? 

Çar ve misafirleri, hizmetçiler onları dinlemeden konuşabilsinler diye.

Pavyonu seven tek kişi Peter değildi; diğer Rus çarları ve aileleri de burada sık sık yemek yer ve eğlenirdi.

Bu arada, Hermitage pavyonunda bir de yolcu "asansörü" vardı; bu, yine elle iple çekilerek ikinci kata çıkan bir koltuktu. Ancak 1797'de Paul I'in yönetiminde sandalyenin kablolarından biri kırıldı ve ardından bu cihaz yerine sıradan bir merdiven takıldı.

Orijinal kaldırma mekanizması Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında yandı; Almanlar daha sonra çarların bir zamanlar ziyafet çektiği köşkün ikinci katında bir atış noktası donattı.



2023 yılında kaldırma mekanizması orijinal çizimlere göre restore edildi ve bugün yalnızca sergi amaçlı da olsa yeniden tamamen çalışır durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder