Moskova

Moskova

18 Mart 2024 Pazartesi

Rusya'da Bağışlama Pazar günü nedir?


GEORGY MANAEV

Kaynak: https://www.rbth.com/

 

Büyük Oruç (Великий пост-Velikiy Post)’dan önce, Rus halkının geleneksel olarak kışı uğurlamayı kutladığı Maslenitsa haftası gelir. Peki, Büyük Oruç’dan önceki son Pazar günü Tanrı'dan ve birbirimizden af ​​dileme geleneği nereden geliyor?

Bu gelenek MS ilk yüzyıllarda Mısırlı keşişlerin yaşamından gelmektedir. Büyük Oruç’un tamamını çöllere ve mağaralara çekilerek yalnız geçirirlerdi; çünkü İncil'in söylediğine göre İsa çölde 40 gün oruç tutmuştu. Rahiplerin tamamı Paskalya'da manastıra dönemedi; bazıları açlıktan öldü, bazıları ise vahşi hayvanlar tarafından parçalandı. 

Bu nedenle, Oruçtan önceki son Pazar günü, yalnızca Paskalya'da buluşmak üzere ayrılan keşişler, bir daha kimseyi göremeyeceklerinin farkına olarak birbirlerine veda ederler ve birbirlerinden, kasıtlı veya kasıtsız işledikleri tüm suçlarını affetmelerini isterlerdi. Matta İncili şöyle der: "Çünkü eğer başkalarının size karşı günah işlediğinde bağışlarsanız, göksel Babanız da sizi bağışlayacaktır. Ama başkalarının günahlarını bağışlamazsanız, Babanız sizin günahlarınızı bağışlamayacaktır."

Ortodoks Kilisesi, kişinin Pazar sabahı Bağışlama gününde Kutsal Komünyon'u itiraf etmesini ve almasını ve ancak o zaman sevdiklerinden kendilerini affetmelerini istemesini emreder. Ruslar, af diledikten ve "Tanrı affedecektir" cevabını aldıktan sonra, uzlaşma ve dostluğun bir işareti olarak genellikle üç kez öpüşürler.

Rus halkı arasında Bağışlama Pazar günü, Maslenitsa kutlamalarının sonuna denk geliyor. Bu gün, akşam yemeğinden önce, yakın zamanda ölen akrabaları anmak için mezarlığa gitmek ve ayrıca reçete edilmese de "onlardan af dilemek" gelenekseldi. kilise tarafından - görünüşe göre bu, pagan geleneklerinin bir kalıntısı, Maslenitsa kutlamaları sırasında işlenen tüm günahların (aynı zamanda bir pagan inancı) sözde "yakıldığı" Maslenitsa maketinin yakılmasıyla aynı.

Bu Pazar günü, Ortodoks kiliselerinde akşam ayininde özel bir kilise ayini olan "bağışlama ayini" yapılıyor. Bu tören sırasında rahip, cemaate, birbirlerinden af ​​dilemenin gerekliliği, suçları temiz kalple affetmenin yolları hakkında bir vaazla hitap eder ve rahip kendisi de orada bulunan tüm insanlardan af diler ve onlar da şöyle yanıt verir: "Tanrı affedecektir" sen, kutsal Babamız. Biz günahkarları bağışla ve bizi de kutsa." Böylece Ortodoks Hıristiyanlar birbirleriyle barışarak Oruç zamanına başlıyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder