Moskova

Moskova

5 Mart 2024 Salı

Moskova'nın Zaryadye Parkı hakkında bilmeniz gereken 10 gerçek

 


ANNA POPOVA

Kaynak: https://www.rbth.com/

 

Kremlin'in yakınında bulunan Zaryadye Parkı başkentin en modern şehir parkı.

Bu yazımızda parkın tarihçesinden ve burada neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz.

 

1. Orta Çağ başkentinin kalıntılarını koruyor

' Zaryadye ' - kelimenin tam anlamıyla "ticaret sıralarının arkasında" -, Kremlin'in arka tarafında, Moskova Nehri ile Varvarka Caddesi arasında, 12. yüzyıldan beri ticaretin yapıldığı bir mahallenin adıdır. 

15. yüzyıl ve sonrasında Zaryadye'de yaşamak çok prestijli görülüyordu. 

Romanovların ilki olan, geleceğin çarı Mihail Fyodoroviç burada doğdu. Bu arada Çarlık hanedanının doğduğu yeri bugün de görebilirsiniz: Parktaki Romanov Boyarlarının Odaları, Moskova'nın en eski binalarından birini barındırıyor.

Birkaç yüzyıl boyunca Zaryadye ve onunla birlikte Kitay -Gorad mahallesinin tamamı tuğla bir duvarla çevriliydi. Kremlin'de çalışmış usta inşaatçılar tarafından 16. yüzyılda baskınlara karşı koruma amacıyla inşa edilmişti. Kitay-Gorad duvarı 2,6 km uzunluğunda ve 6 metre kalınlığındaydı. 20. yüzyılda duvar yıkıldı - bugüne kadar sadece harap parçaları hayatta kalabildi. Bunlardan biri Zaryadye Yeraltı Müzesi'nde bulunabilir.

 

2. Bu alana Stalinist bir gökdelen inşa edilebilirdi

Sovyetler Birliği dönemi mimarları Kremlin'in bitişiğindeki alanı rahat bırakmazlardı. Burası onlara, eski ticaret bölgesinin yaşlanan binalarının yerine Moskova Nehri üzerinde yükselen süper modern bir bina inşa etmek için ideal bir yer gibi göründü. 

Eski evlerin yerine bir gökdelen mi? 

Neden? 

1940'larda Moskova yetkilileri, Zaryadye'nin, Moskova'daki sekizinci Stalinist gökdelen olacak 32 katlı idari binanın yeri olduğuna karar verdi. İnşaat 1947'de başladı, ancak Stalin'in ölümünün ardından projeden vazgeçildi. Sonunda, 1960'ların sonunda dünyanın en büyük oteli olarak kabul edilen ' Rossiya Oteli ' onun yerine inşa edildi.

 

3. Rusya'nın en yenilikçi parkıdır

Kentsel yeniden yapılanmayı doğal peyzajla uyumlu bir şekilde birleştiren günümüzün en son teknolojiye sahip parkı, 2017 yılında Rossiya Hotel'in arazisinde ortaya çıktı. ABD stüdyosu ' Diller Scofidio + Renfro ' , ' Hargreaves Associates ' ve Moskova firması tarafından tasarlandı. 

Zaryadye ülkenin en yenilikçi parkıdır. Örneğin ' Polet Medya Kompleksi'nde Rusya'da sanal bir yolculuğa çıkabilir, birçok dağ, göl ve ormanı kuşbakışı görebilirsiniz. Dondurma ve kahve ise robot baristalar tarafından satılıyor! 

Parkın sokaklarında ve teraslarında bir gezinti Rusya'nın doğasını öğrenmenin bir yoludur: Burada tundra ve taygadan bataklık ve bozkırlara kadar ülkenin farklı köşelerinden 120'den fazla bitki türü temsil edilmektedir. 

Zaryadye'de şehrin gürültüsü neredeyse hiç duyulmuyor; sadece hafiften çalan bir müziğin sesi var, bu arada hemen hemen her noktadan Eski Moskova'nın muhteşem manzarasına açılıyor.

 

4. Time dergisinin Rusya listesindeki tek yeri

Moskova parkı, Time dergisinin 2018'de dünyanın en harika 100 yeri listesine dahil ettiği tek Rusya destinasyonuydu.

Dergi, Rusya'nın başkentinin yarım yüzyıldır ilk kez yeni bir halka açık parka kavuştuğunu kaydetti.

 

5. Sergi salonları ve müzeleri 

Zaryadye'de, Eski İngiliz Sarayı'nın antik odaları (bina, Moskova Prensliği'nde kurulan ilk yabancı misyonun eviydi) ve boyarın tarihini anlatan sergilerin yer aldığı Romanov Boyarları Odaları da dahil olmak üzere birçok müze bulunmaktadır. 15.-16. yüzyıllarda asalet. Yeraltı Müzesi, Medya Merkezi sergi salonu ve Otopark Galerisi ise çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapıyor.

 

6. Fotoğraf çekmek için şehirdeki en iyi yer

Zaryadye'nin ana odak noktası, kıvrımlı V şekliyle Moskova Nehri üzerinde asılıymış gibi görünen ' Yükselen Köprü'dür. 

Buradan Kremlin'in, Moskvoretskaya ve Raushskaya setlerinin, Bolşoy Moskvoretsky Köprüsü'nün ve Kotelnicheskaya Setindeki Stalinist gökdelenin mükemmel manzaraları açılıyor. 

Ancak her zaman kalabalıktır: Çünkü herkes, hatta yerel halk bile, başkentin en atmosferik fotoğraflarının burada çekilebileceğini biliyor!  


7. Bir buz mağarasının yeniden inşası var

Sanatçı Alexander Ponomarev, Zaryadye'ye özel olarak, içinde 70 ton suyun dondurulduğu, 14 kilometrelik kıvrımlı borulardan oluşan bir sanat enstalasyonu yarattı. 

Bu yapay " mağaranın " içinde ( temelde kalıcı kışı simüle eden bir alan ) insan, Rusya'nın Uzak Kuzeyinde bir yerde olduğunu hayal edebilir!

 

8. Rusya çevresinde yıldırım hızında bir yolculuğa çıkabilirsiniz

Rusya çevresinde mümkün olan en hızlı yolculuğu yapmak ister misiniz? 

Daha sonra bitkilerin sulanmadan ve topraksız yetiştirildiği fütüristik bir aeroponik konservatuvar olan ' Florarium'a gidin . Spiral şekliyle sıradan bir seraya bile benzemiyor. Rusya'nın tüm bölgelerinden 300'den fazla bitki türü 89 özel bitki kutusunda toplandı. ' Florarium ' çevresindeki rotanın tamamı yalnızca 49,5 metre uzunluğundadır ve resmi olarak “ ülkeyi dolaşmak ” için en kısa seçenek olarak kabul edilmektedir!

 

9. Rusya'nın en modern konser salonuna sahiptir

Zaryadye, sadece gezinti yeri değil aynı zamanda canlı müzik de dinleyebileceğiniz bir yer. 

Konser salonu kesme camdan bir mücevher kutusu gibidir. Bir "cam kabuk"la kaplıdır: Gün ışığı şeffaf duvarlarından süzülüyor ve akşamları bina devasa, ışıltılı bir kristale dönüşüyor. Konser salonunun akustiği, Mariinsky Tiyatrosu, Hamburg'daki Elbphilharmonie ve Los Angeles'taki Walt Disney Konser Salonu'ndaki benzer projelerin arkasında yer alan ünlü Japon mühendis Yasuhisa Toyota tarafından tasarlandı. Bu arada konser salonunun açılışı Mariinsky'nin sanat yönetmeni Valery Gergiev tarafından yapıldı.

 

10. Filmler 360 derece formatta izlenebilir

Zaryadye'nin dikkat çeken bir diğer özelliği ise filmleri 360 derece formatında gösteren bir sinemadır. 

Hiç koltuk yok ve seyirciler gösterimler sırasında etrafta dolaşıp en iyi görünen bakış açısını seçebiliyorlar. Rüzgârın esişini hissedebiliyor, farklı kokuları algılayabiliyor ve kendilerini tamamen aksiyona kaptırabiliyorlar. Örneğin Yuri Gagarin ile uzaya yola çıkabilirsiniz; medya sanatçıları Yan Kalnberzin ve Eugene Afonin, uzayda seyahat ediyormuş hissi yaratan görseller tasarladılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder