Moskova

Moskova

6 Mart 2024 Çarşamba

Kaşa


Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi


İngilizcede kasha genellikle sahte tahıl karabuğdayı veya onun mutfak ürünlerini ifade eder. 

Bu İngilizce kullanımı muhtemelen Yahudi göçmenlerden kaynaklanmıştır, tıpkı קאַשי kashi (kelimenin tam anlamıyla "yulaf lapası" olarak çevrilir) biçiminde olduğu gibi. 

Doğu Avrupa mutfağında kaşa, her türlü pişmiş tahıla uygulanabilir. 

Karabuğdayın yanı sıra bu terim, buğday, arpa, yulaf, darı, çavdar ve hatta pirinç için de geçerli olabilir. 

Pişirilebilir, ancak çoğu zaman suda veya sütte kaynatılır ve bu nedenle terim 'yulaf lapası'nın İngilizce tanımıyla örtüşür, ancak kelime aynı zamanda 'kabuğu çıkarılmış tane' tanımına karşılık gelen hazırlanmadan önceki tahıla da atıfta bulunabilir.

Kaşalar en az 1000 yıldır Slav beslenmesinin önemli bir unsuru olmuştur. 

Kaşa, pek çok Slav kökenli ülkenin beslenme geleneğinde önemli bir yer alır: 

Rusya ( каша ), BeyazRusya ( каша ), ÇekCumhuriyeti ( kaše ), Litvanya ( košė ), Polonya ( kasza ), Romanya ve Moldova Cumhuriyeti ( cașa ),  Slovakya ( kaša ), Slovenya ( kaša ), Kazakistan ve Ukrayna ( каша ).

 

Rusya'da 

Kişi başına en büyük brüt karabuğday tüketimi, yılda 15 kg (33 lb) ile Rusya'dadır ve onu yılda 12 kg (26 lb) ile Ukrayna takip etmektedir.  Rusya'da karabuğdayın toplam tahıl tüketimindeki payı %20'dir. 

Rusça'da karabuğday resmi olarak гречневая каша ( grechnevaya kasha ) veya halk dilinde гречка (grechka) olarak anılır. Karabuğday tanesi ve karabuğday kabuğu çıkarılmış tane, гречневая крупа ( grechnevaya krupa ) olarak bilinir. 

Rusya'daki en popüler kaşa tarifi, tereyağı ile tatlandırılmış, ufalanmış şekilde pişirilmiş karabuğdaydır. 

Karabuğday kaşası günün her saatinde, ayrı bir yemek olarak ya da garnitür olarak yenebilir. 

Diğer popüler kaşa tarifleri; darı, irmik ( манная каша ) ve yulaf ezmesiyle yapılır. Süt ve şekerle pişirilen bu ürünler, özellikle çocuklar için genellikle kahvaltının temel öğesi olarak görülüyor. İnci arpa lapası daha az popülerdir ancak aynı zamanda yenir. Yüksek kaliteli tushonka, kaşayı tatlandırmak için de kullanılabilir, çünkü tushonka lezzet bakımından zengindir ve tam sos benzeri jöledir, ancak jölenin kaşa içinde erimesi için biraz ısıtılması gerekir.

Kasha, shchi ile birlikte Rus ulusal yemeklerinden biridir. Bu gerçek, kelimenin tam anlamıyla "shchi ve kaşha bizim yemeğimizdir" veya "lahana çorbası ve yulaf lapası yediğimiz şeydir" anlamına gelen " щи да каша - пища наша " ( shchi da kasha - pishcha nasha ) Rus deyimiyle anılmaktadır. 

İfade, "yaşamak için bu iki öğün yemek yeterli" veya "Rusya'da genel olarak ne olursa olsun, biz hala aynı şekilde yaşıyoruz" gibi mecazi bir anlam taşıyor.

Tereyağı çoğu kaşa tarifinde sıklıkla yenir, bu nedenle başka bir Rus atasözü: " кашу маслом не испортишь ", bu da "kaşayı asla çok fazla tereyağıyla bozmazsın" anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder