Moskova

Moskova

13 Kasım 2020 Cuma

Rusya'da yılın 2 kelimesi seçildi: 'Samoizolatsiya' ve 'obnuleniye'


 

Kaynak: https://turkrus.com/

  

Moskova'da özellikle yabancıların Rusça öğrenirken ilk adresi olan saygın eğitim kurumu Puşkin Dil Enstitüsü, Rusçada 2020 yılının kelimelerini "samoizolatsiya" ve "obnuleniye" olarak belirledi. Bu kelimelerin ilki koronavirüs salgını, ikincisi Rusya'da yapılan anayasa değişikliği ile Başkan Putin'in yeniden seçilmesine imkan tanınması sayesinde vitrine çıktı:

Kelimelerden ilki "kendini karantinaya alma", ikincisi ise "sıfırlama" anlamına geliyor.

İkinci kelime, anayasa değişikliği devlet başkanlarının iki dönemden fazla görev yapma hakkını ortadan kaldırırken Putin'e istisna yapılması ve mevcut başkanın şu ana kadarki görev süresinin bu kuralda hesaba katılmayarak "sıfırlanması" nedeniyle klişe haline geldi. 

Yılın Kelimesi projesini yöneten Profesör Doktor Mihail Osadçiy, 2020'de en çok konuşulan iki konunun koronavirüs salgını ve anayasa referandumu olduğuna dikkat çekerek, bu konularda yürütülen tartışmaları incelediklerini ve öne çıkan kelimeleri belirlediklerini söyledi. 

Buna göre, tartışmalarda en sık tekrar eden ve anlamsal derinliğe sahip kelimeler "samoizolatsiya" ve "obnuleniye" oldu.

Enstitüden yapılan açıklamaya göre, öne çıkan diğer kelimeler şu şekilde:

distantsirovanie - (sosyal) mesafe,

golosovaniye - oylama,

kovid,

karantin - karantina,

konstitutsiya - anayasa,

koronavirüs,

popravki - düzenlemeler, değişiklikler (anayasa bağlamında),

udalyonka - uzaktan eğitim ya da çalışma.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder