Moskova

Moskova

14 Kasım 2020 Cumartesi

Ohansk – B25




Metin Uçar

 

1942 yılı, nisan ayı. 2. Dünya Savaşı tüm hızıyla devam ediyor. Birkaç ay önce Pearl Harbour Japonlar tarafından bombalanmış. İşte o günlerde Perm Eyaleti sınırları içinde bulunan Ohansk kasabası sakin bir güne başlamıştı. Kama Nehri kıyısında 1547’de kurulmuş olan bu yerleşim yeri adını dip balıkları avlarken kullanılan ohan adlı bir olta çeşidinden alıyordu. Ohansk sakinleri günlük işlerine devam ederlerken tuhaf bir şeyler olduğunu hissettiler. O günün gecesi uykusuz bazı köylüler, geç vaktinde kasabaya gelen bir askeri aracın boş ve harap haldeki eski bir malikane binasının önünde durduğunu görmüşlerdi. Gelenler malikaneye yerleşmişlerdi. Ancak kimsenin oraya yaklaşmasına izin vermiyorlardı. Çok ilginç bir şeyler olduğu kesindi, ancak kasaba sakinlerinin çoğu ne olduğunu öğrenemeyeceklerdi bile. Olan biten her neyse çok gizli idi.

Siz okuyucularımızın ise bu olayı öğrenme şansınız var. Çünkü aradan çok uzun yıllar geçti ve o dönemde gizliliği gerektiren şartlar ortadan kalktı.

İlginç olaylar dizisi birkaç gün önce Rusya’nın Uzak Doğusu’nda, Nahodka yakınlarında bulunan Unaşi askeri havaalanında başlar. Burada MBR-2 tipi amfibi uçaklardan meydana gelen bir birlik bulunmaktadır. Japonya, ABD’ye saldırarak fiilen SSCB’nin de bulunduğu ülkelere karşı savaşa girmiştir. Ancak SSCB ve Japonya arasına tarafsızlık anlaşması vardır. SSCB ordularının büyük bir kısmı çok uzaklardaki batı cephesinde faşist Alman ordularına karşı çarpışmaktadır. Unaşi havaalanında günlük işlerini yapan askerler verilen alarm ile hemen yerlerini alırlar. Tipi ve kime ait olduğu bilinmeyen bir uçak havaalanına doğru yaklaşmaktadır. Sınır görevlileri çok geçmeden uçağın ABD ordusuna ait olduğu ve motorlarından birinin çalışmadığını, diğerinin ise aralıkla durduğunu bildirirler. Havaalanı komutanının şaşkın bakışları arasında bu yaralı B25 bombardıman uçağı güçlükle iniş yapar. Havaalanı pistinin orta yerinde durur. Oradaki Sovyet askerleri hemen uçağın yanına koşarlar. Amerikalı pilotlar tutuklanırlar. Moskova’ya acil mesaj çekilir.

Çok geçmeden durum anlaşılır. Unaşi havaalanına inen B25, Amerikan Hornet uçak gemisinden havalanan Doolittle grubuna ait idi. 18 nisan 1942’de uzun eğitim çalışmalarından sonra uçak gemisinden havalanan 16 B25 bombardıman uçağı Tokyo’yu bombalar. Bu Pearl Harbour’un intikamı harekatıdır. Ancak bu uçakların havalandıkları uçak gemisine dönecek benzinleri yoktur. SSCB uçakların kendi topraklarına inmesine izin vermemiştir. Bu şekilde kendi kaderlerine terkedilen uçaklar bombardıman görevini tamamlar ve Çin’e doğru nasıl biteceği belli olmayan bir yolculuğa çıkarlar. Bu sırada dört uçak Japonlar tarafından düşürülür. 11 uçağın ise havadayken benzini biter ve mürettebat paraşütle atlayarak uçakları terk ederler. Bunlardan bazıları Japonlara esir düşer, bazıları ise yine SSCB topraklarında yere inerler. Tokyo bombardımanından sağ çıkan tek uçak ise Unaşi havaalanına inendir. SSCB ve Japonya arasındaki tarafsızlık anlaşmasının ihlali ihtimaline karşı bu olay gizli tutulur. Ohansk’taki malikaneye yerleşenler arasında hem istihbaratçılar hem de Amerikan pilotları bulunmaktadır. Bu pilotlar uzunca bir süre SSCB’de yaşamak zorunda kalırlar. Bir şehirden diğerine taşınırlar. Olayın açığa çıkmaması için çok çaba sarfedilir. Sonuçta istihbarat için de yük haline gelen Amerikalıların o sırada İngiltere işgalinde bulunan İran’a kaçmalarına yardım edilir. Böylece önce İran’a geçen Amerikalı pilotlar memleketlerine geri dönerler. Paraşütle atlayan diğer pilotlar da aynı şekilde memleketlerine geri gönderilirler. Unaşi havaalanına inen B25’in ise daha sonra SSCB tarafından çeşitli bombardımanlarda kullanılmıştır. Ancak bu ilginç bir detay değil, çünkü SSCB ordusunda leasimg esasında başka tipte Amerikan avcı uçakları da kullanılmaktaydı zaten.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder