Moskova

Moskova

26 Ocak 2020 Pazar

Rusya'nın yetiştirdiği ünlüler







Rusya'da doğmayanların bile tanıdığı ve başarısını takdir ettiği isimler var. Edebiyattan spora, müzikten iş dünyasına kadar... Kimisi 18. yüzyıldan kalma, kimisi bugünün vitrindeki isimleri... Russia Beyond bu isimler arasında en başarılı ve en ünlü gördüğü 10 ismi derledi.

1.Vladimir Putin.
Bugün ismi neredeyse bir marka niteliğinde olan mevcut devlet başkanı muhtemelen günümüzün en çok tanınan Rusyalısı. Defalarca Time dergisinin kapağını süsleyen Putin Rusya'da şarkı sözü yazarları, film yapımcıları, modacılar ve alkollü içki üreticileri için de ilham kaynağı konumunda.

2. Mihail Gorbaçov. 
Sovyetler Birliği'ni tarihe gömen adam olarak bilinen Gorbaçov bu niteliğiyle halen tartışmaların odak noktasında. Dünyanın pek çok köşesinde kendisine kahraman gözüyle bakılsa da ülke içinde şahsına eleştirel yaklaşanlar hiç de az değil.

3. Aleksandr Oveçkin.
Buz hokeyi Türkiye'de popüler bir spor dalı değil. Ama bu sporun sevildiği ülkelerde Oveçkin efsane mertebesinde bir isim. Amerikan Hokey Ligi NHL'de 2008, 2009 ve 2013 yıllarında en değerli oyuncu seçilen Oveçkin'in kariyeri şampiyonluklar ve kupalarla dolu.

4. Lev Tolstoy.
İnsanların hisleri ve amaçları hakkında kendinden önce kimsenin başaramadığı kadar incelikli ve ayrıntılı betimlemelere imza atan Tolstoy tek başına tüm bir ülke edebiyatını, hatta ve hatta dünya edebiyatını simgeleyebilecek kadar büyük bir dev.

5. Pyotr Çaykovski. 
Rusya'nın dünyada bir kültür-sanat ülkesi olarak tanınmasında en büyük katkılardan biri de hiç kuşkusuz büyük klasik müzik bestecisi Çaykovski'ye ait. Kuğu Gölü, Fındıkkıran, 1812 uvertürü sadece Rus müziğinin değil, dünya kültürünün de unutulmazları arasında.

6. Maya Plisetskaya.
Bale sanatı Türkiye'de de popüler olsa idi muhakkak ki Plisetskaya'nın adını duyanların sayısı daha fazla olurdu. Kısa süre önce hayata veda eden ve arkasında dünya çapında bir şöhret bırakan bu efsanevi balerin 1960'larda Nâzım Hikmet'in eserlerinin sahnelenmesinde de rol almıştı.

7. Yuri Gagarin.
İnsanoğlunun XX. yüzyılda kaydettiği en büyük başarılardan biri uzaya çıkmak oldu. Ve bu başarının yüzü Rus kozmonot Yuri Gagarin'di. Sadece memleketi Sovyetler Birliği'nde değil, gittiği her ülkede, İngiltere'de, Kanada'da, Almanya'da, Brezilya'da, Japonya'da ve Mısır'da haklı olarak bir kahraman gibi karşılanmıştı Gagarin.

8. Roman Abramoviç. 
Rusyalı oligarkın ünlü futbol kulübü Chelsea'yi satın alması gözlerin bir anda Rusyalı zenginlere dönmesini sağlamıştı. Son yılların en tanınan Rusyalılarından olan Abramoviç de listede kendine yer buluyor.

9. Aleksandr Soljenitsin. 
Gulag Takımadaları ve İvan Denisoviç'in Bir Günü gibi iki olağanüstü eserlerle Sovyetler Birliği'nin devlet güdümündeki edebiyat dünyasını alt üst etmeyi başarmıştı Soljenitsin. Sovyetler Birliği'nin ceza ve ıslah kampları gulagları sayfalarına taşıyarak yarattığı sarsıntı Sovyetler Birliği yıkılana dek sürdü. Kendi memleketinden sürülerek ayrılmak zorunda bırakılsa da dünya Soljenitsin'ın büyüklüğünü takdir etti ve onu Nobel'le ödüllendirdi.

10. Josef Stalin. 
Rusya'da bugün çoğu insan Stalin'in "hunhar bir diktatör" olduğunu kabul etse de bir kısım da Avrupa'yı faşizmden kurtaran lider olarak görme eğiliminde. Hangi görüş ağır basarsa bassın, Stalin'in de iyisiyle ve kötüsüyle Rus tarihe geçtiğini kabul etmek gerek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder