Moskova

Moskova

2 Ocak 2020 Perşembe

Komediden drama: Mutlaka izlenmesi gereken 10 Sovyet filmi





9 Ocak'a kadar devam edecek uzun yılbaşı tatilinde Rusların en büyük keyfi, eski zamanların ölümsüz filmlerini TV'den izlemek. Komediden drama, öyle Sovyet filmleri var ki Rusya'da günümüzde de hala popüler, her dem taze... İşte coğrafyayı, insanını, tarihini ve duygularını başarılı biçimde ekrana yansıtan, her biri Rusya'yı anlama kılavuzu niteliğinde 10 önemli film.

1. Turnalar Uçuyor (Letyat juravli, 1957).

Savaşın her şeyi nasıl değiştirdiğine ve insanların hayatında nasıl onulmaz yaralar açtığına dair bir Sovyet sinema klasiği. Mihail Kalatozov'un filmi o yıl Cannes'dan Altın Palmiye ödülüyle dönmüştü.

2. Kaderin Cilvesi (İroniya sudbı, 1976).

Sinema tarihinin "en Rus filmi" Kaderin Cilvesi olabilir. Konut sorunu, alkol sorunu, yılbaşı, aşk, Moskova ve Leningrad. Hepsi bir arada.

3. Ofis Aşkı (Slujebnıy roman, 1977).

1970'lerde çekilen filmlerin Rusların belleğinde ayrı bir yeri var. Bunda ünlü komedi yönetmeni Eldar Ryazanov'un Ofis Aşkı gibi filmlerinin rolü büyük.

4. Stalker (1979).

Ünü Rusya dışına da taşan "Strugatski Kardeşlerin Uzayda Piknik" kitabından uyarlanan ve dünya genelinde iyi bilinen bir film, Andrey Tarkovski imzalı bir başyapıt.   

5. Moskova Göz Yaşlarına İnanmaz (Moskva slezam ne verit, 1980).

Ofis Aşkı gibi Moskova Göz Yaşlarına İnanmaz da bugünün feminist bakış açısına göre tepki çekebilecek bir film. Ama bu, döneme damga vurmuş filmlerden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Moskova Göz Yaşlarına İnanmaz, 1981 yılında En İyi Yabancı Film Oscar'ını da kucaklamış bir yapım.

6. Beyaz Bim Kara Kulak (Belıy Bim Çornaye Uha, 1977).

Hachiko'yu sevenler Beyaz Bim Kara Kulak'a da bayılacaktır. Göz yaşı dökmekten korkmayanlar için muhteşem bir hayvan-insan ilişkileri draması.

7. Çingene Taburu Göğe Çıkar (Tabor uhodit v nebo, 1976).

Maksim Gorki'nin öykülerinden uyarlanmış bir müzikal drama. Moskova Romen Tiyatrosu'ndan oyuncuların rol aldığı film Sovyetler Birliği'nde gişede 64 milyon izleyici ile buluşmuş.

8. Köpek Kalbi (Sobaçye serdtse, 1988). 

Vladimir Bortko tarafından Mihail Bulgakov'un aynı adlı hikayesinden uyarlanan film Rusçaya onlarca özlü söz ve deyiş kazandırmış. Yıllarca sansür nedeniyle okuyucuyla buluşamamış Bulgakov'u da Rusya çapında bir edebiyat yıldızı haline getirmesi de cabası.

9. Savaş ve Barış (Voyna i mir, 1967).

II. Dünya Savaşı 20'nci yüzyıla Rusların hayatına nasıl damga vurdu ise 19'ncu yüzyılın belirleyeni de Napolyon Savaşları olmuştu. Savaşı ve barışı anlatan, yayınlandığı yıl En İyi Yabancı Film Oskarının yanı sıra Altın Küre ödülünü de kucaklayan Sergey Bondarçuk imzalı bir Tolstoy uyarlaması.

10. İvan Vasilyeviç Meslek Değiştiriyor (İvan Vasilyeviç menyayet professiyu, 1973).

Nispeten daha erken tarihli unutulmaz bir Bulgakov uyarlaması daha. Her yıl başında kitleleri ekrana toplayan, Çar Korkunç İvan'ın bir zaman makinesi ile günümüze gelmesini konu eden filme yapılan atıflar bugün bile Rus insanını güldürmeye devam etmekte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder