Moskova

Moskova

2 Ocak 2020 Perşembe

1999-2019: Dünyayı sarsan 20 yıl







31 Aralık 1999'da Rusya yeni yıl girmeye hazırlanırken, devrin Devlet Başkanı Boris Yeltsin kameraların önünde sadece ülkesini değil, tüm dünyayı şoke eden tarihi açıklamayı yapmıştı: "Bırakıyorum. Yerime, Başbakan Vladimir Vladimiroviç Putin, geçici devlet başkanı olarak geçiyor."

İşte sadece Rusya'nın değil, dünyanın yakın tarihinin gidişatını da değiştiren bu kararın üzerinden 20 yıl geçti. Eski KGB ajanı, 1990'ların başında St. Petersburg Belediyesi'nde dış ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı, sonrasında FSB başkanı ve başbakan olarak adım adım yükselen Vladimir Putin, Yeltsin'in halefi olarak geldi ve 2000 başında girdiği seçimi de kazanarak Rusya'nın kaderini çizen isim oldu.

Arada koltuğu yıllığına Medvedev'e bırakıp başbakan olarak geri planda kalsa da, aslında 20 yıldır Rusya'nın kaderine hükmeden tek isim Vladimir Putin.

20 yıllık iktidarında Rusya'yı yeniden "süper güç" konumuna ve uluslararası arenada söz sahibi duruma getiren Putin özellikle dış politikada halkının takdirini, Batı'nın ve bazı komşu ülkelerin ise tepkisini çeken adımları ile her zaman gündeme damgasını vuran isim oldu.

Putin'in iktidarının 20. yılında Kremlin, Rus liderin koltuğa ilk oturuşundan bugüne geçen her yılı adım adım anlatan, nadir görüntüler ve fotoğraflarla süsleyen yeni bir web sitesi hazırladı. Dün akşam yayına açılan sitede hem Putin'in, hem Rusya'nın yükseliş süreci anlatılıyor.

Bu siteyi Rusça ya da İngilizce takip edebilirsiniz: http://20.kremlin.ru

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkeyi yönettiği 20 yıllık dönemi analiz eden Bloomberg, Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra yitirdiği etkisinin büyük bir kısmını Rus liderin başkanlık görevi süresince geri kazanmayı başardığını yazdı.

ABD merkezli ekonomi ağırlıklı haber sitesi Bloomberg, Vladimir Putin'in iktidarda kaldığı yirmi yıllık görev süresi boyunca Rusya’nın, SSCB'nin dağılmasından sonra kaybettiği etkinin önemli bir bölümünü geri kazanmayı başardığını belirtti.

‘Putin’in Rusya’sı 20 yaşında ve her zamankinden daha güçlü’ başlıklı makalede Rus liderin Çin’le ilişkileri güçlendirmeyi başardığı, Kırım’ı Rusya’ya kattığı, Suriye’deki durumu değiştirdiği ve NATO üyesi olan Türkiye’ye silah sattığı kaydedildi.

Sputnik'in aktardığına göre, Paris’te gerçekleşen ‘Normandiya Dörtlüsü’ zirvesine de değinilen yazıda, Putin’in 'bu zirvedeki tonu belirlemeyi başardığına’ dikkat çekildi.

Bloomberg, Putin’in başkanlık dönemindeki en büyük başarısının ise kısıtlı bütçeyle ülkenin jeopolitik etkisini genişletme becerisi olduğunu vurgulayarak, ABD’nin sadece savunma giderlerinin Rusya’nın her şey için yaptığı harcamanın iki katı olduğunu hatırlattı.

“Rusya Yakın Doğu’da yeniden başlıca güç oldu ve Afrika üzerindeki etkisini de arttırıyor” ifadelerine yer verilen yazıda, ayrıca Ukrayna krizinden sonra Moskova’nın mali konulardaki temkinli duruşunun ülkenin mali bilançosunun ‘dünyanın en sağlamlarından biri’ olmasını sağladığının altı çizildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder