Moskova

Moskova

10 Haziran 2019 Pazartesi

İsmini söyle, kim olduğunu söyleyeyim!




Kaynak: Kompas Dergisi, 53. Sayı


Türk Rus evlilikleri son 20 yılda o kadar arttı ki, artık on binlerle ifade ediliyor. İstanbul, İzmir, Antalya caddelerinde Vera, Anya, Marina ya da Tanya gibi isimler giderek daha sık duyuluyor. Peki, eşinizin, arkadaşınızın ya da çocuğunuzun bu isimlerinin anlamlarından haberdar mısınız?

İşte en popüler Rus kadın isimlerinin manaları ve Rusya’da halk arasında bu isimlerle ilgili yaygın olan inanışlar:

Anna:
Antik Yunan ismi. “Cesaret”, “güç”, “saadet” anlamında. İsmi Anna olan kişilerin genellikle aktif olduklarına, hakikate önem verdiklerine ve yıllar ilerledikçe bilge kadınlar haline geldiklerine inanılıyor. Annaların, iyi yürekli olduklarını da belirtmek gerekiyor.

Valentina:
Rus ismi. Latinceden “güçlü,” “sağlıklı” şeklinde çevriliyor. İsmi Valentina olanlar, zor durumdaki kişilere her zaman yardım ellerini uzatırlar. Aile yaşamında da yardımseverdirler.

Varvara:
Yunan veya Roma ismi. “Yabancı” anlamına geliyor. Varvaralar genelde sakindirler, ancak içten içe büyük bir tutku beslerler. Bu ismi taşıyan kadınlar genelde sabırlı olur.

Vera:
Yunanca anlamı da Rusçada olduğu gibi “inanç”. Vera ismindeki kişiler doğuştan makul ve mantıklıdırlar. İlişkilerde nazikliği severler.

Viktoriya:
Roma ismi. “Zafer” anlamına geliyor. Bundan dolayı olsa gerek, Viktoryalar inatçı, aktif, kararlı ve hareketlidirler. Bu özellikleri onlara iş yaşamlarında ve kişisel ilişki kurmada yardımcı olur.

Janna:
İonna isminin Fransızcası. Rusçaca popüler bir isim. Bu adı taşıyan kadınlar genelde ateş karakterlidirler. Çoğu kez lider konumda da bulunurlar

Galina:
Yunanca “sakin”, “sessiz” anlamına geliyor. Çocukluktan itibaren kızlardan çok, erkeklerle arkadaş olmayı severler. Çok aktiflerdir ve yeni başlangıçlardan korkmazlar.

Yekaterina:
Kısa şekliyle Katya... Yunancada “temiz”, “günahsız” anlamına geliyor. İsmi Yekaterina olan kişilerin genelde akıllı ve fantazi dünyalarının zengin olduğuna inanılır. Erkekler arasında popüler olmalarına karşın, eş seçmede çok mızmızdırlar.

Yelena:
Lena... Yunanca “ateş”, “ışık” anlamında. Çok çabuk severler, ancak yaygın inanca göre çok dik başlı olurlar. Erkekler arasında çok popülerdirler.

İnna:
Yunancadan “taşkın akıntı” ve “yüzmek, akmak” şeklinde çevriliyor. İnnalar, analitik düşünce yapısına sahiptir. Kolay iletişim kurarlar, sorunlardan korkarlar, ama onları aşmaya çalışırlar. Neredeyse her zaman keyifleri yerindedir.

Kristina:
Latince, “Hırıstiyan” anlamına gelen “christianus” sözcüğünden geliyor. Bu ismi taşıyan kadınların karekteri anneliğe benzer, herkes için endişelenirler.

İrina:
“Sükunet” anlamına gelen antik Yunan ismi. Güçlü iradeli, hassas kadınlardır. İnsanlarla sohbet etmeyi severler. Aktif ve akıllıdırlar.

Larisa:
Yunanca “martı” anlamına gelen “larus” kelimesinden türediği düşünülüyor. Larisalar, genç yaşlardan itibaren iyi liderdirler.

Lidiya:
“Lidyalı kız” anlamına geliyor. Kararlılığa, hakkaniyete ve bağımsızlığa önem verirler. Onlar için en önemli şey, ev ve ailedir.

Lubov:
Rusça aşk anlamına gelir. Çok alımlıdırlar ve erkeklerden ilgi görürler. İyi yürekli olmalarına karşın, insanları gizlice yönetmeyi becerirler.

Ludmila:
Antik Rus ismi. “İnsanlara hoş görünen” anlamında. Ludmilalar duygusal, hassas kadınlardır. Cesur ve kararlı da olabilir.

Marina:
Latince “marinus” (denize ait) kelimesinden geliyor. Marina ismindeki kadınlar çok hassas ve öfkelidirler. Bazı sözlere karşı çok keskin tepkiler verebilirler. Duygulanıp, dertlenmeyi severler ve bunsuz bir hayat düşünemezler.

Nadejda:
Rusça “umut” anlamına gelir. Çocukluktan itibaren sert karakterleri ve niyetlerinin netliği ortaya çıkar. Ne istediğini her zaman önceden bilir.

Margarita:
Latince “şaheser” anlamına gelir. Ahlaki değerlere çok önem verir. Dürüstlüğü, namusluluğu sever.

Mariya:
Antik Yahudi ismi. “Arzulanan”, “sakin” anlamına gelir. Genellikle iyi yürekli ve şefkatlidirler. Ancak bazen sert de olabilirler.

Oksana:
Yunancada “yabancı” anlamına geliyor. Sorunları sıradışı şekilde çözmeleriyle ayırt edilirler. Çocukları çok severler.

Sofiya:
Yunancada “bilgelik” demek. Ne istediklerini her zaman bilirler. Kendi fikirlerinin dinlenmesinden hoşlanırlar.

Yuliya:
Yunancada “tüylü” anlamına geliyor. Kapalı insanlardır ve her zaman duygularını belli etmezler. Amaç odaklıdırlar ve ne istediklerini bilirler.

2 yorum: