Moskova

Moskova

28 Mayıs 2019 Salı

Moskova'da neden Çin mahallesi yok?






Dünya metropollerinin çoğunda Çin mahallesi, Hint mahallesi ve İtalyan mahalleleri var. Hatta New York'un meşhur Brighton Beach'i de bir nevi Rus mahallesi sayılabilir. Moskova ve St.Petersburg ise bu tip etnik adacıkların görüldüğü kentler değil. Peki ama neden?

Uzmanlara göre, Çin mahalleleri 19. yüzyılda Çinlilerin sanayileşmiş Batı ülkelerine gerçekleştirdiği kitlesel göçlerin mirası. Bu mahalleler genellikle konut ve arsa fiyatlarının şehrin diğer semtlerine göre daha düşük olduğu bölgelerde oluşuyor.

Moskova ise en başından beri dengeli gelişen bir şehir. Hemen her semtte prestijli binalar var. Moskova'nın yanı sıra diğer Rus şehirlerinde de orta sınıf aileler göçmenlerle aynı semtlerde yaşıyor, bu yüzden gettolaşma olarak anılan olguya rastlanmıyor.

Moskova'da etnik temelli gelişen mahalleler olmasa da çok sayıda bu tür restoran, kültür merkez ve okul var. Örneğin Prospekt Vernadski'deki Deutsche Schule Moskau. Çocuklarını derslerin Almanca işlendiği bu okula gönderebilmek için Moskova'daki Alman aileler bu bulvara yakın evlerde oturmayı tercih ediyor. Fransızlar ise genellikle şehrin tarihi merkezine yakın mesafedeki Çistiye Prudı ve Patriarşiye Prudı gibi semtlerde oturmayı tercih ediyor. Bu şaşırtıcı değil, zira Fransız kilisesi, Fransız okulu ve Fransız Ticaret Odası Çistiye Prudı semtinde.

Ancak bu örneklerin hiçbiri Batıdaki gibi etnik adacıklara dönüşme sinyali vermiyor. Yabancılar Moskova'da her yerde. Kim bilir, hem şehir için, hem de yabancılar için böylesi çok daha güzel.

Diğer yandan Moskova'da Çinli nüfusunun MGU çevresinde yoğunlaşmaya başladığı da gözden kaçmıyor. Bunun iki nedeni var: Çin Büyükelçiliği'nin burada olması ve daha da önemlisi Moskova Devlet Üniversitesi'nde (MGU) yatılı okuyan Çinli öğrenci sayısının hızla artması. Çin ve diğer Asya lokantaları da bu bölgede artmaya başladı. 

Bu arada Moskova'nın merkezindeki en eski semtlerden Kitay Gorod akla gelebilir. Rusçada Kitay Çin, Gorod ise Şehir anlamına geldiği için pek çok kişi bu semtin adının Çin Şehri olduğunu düşünüyor. Oysa ilgisi yok. Kita'nın eski Rusçada örme-örgü manasına geldiği, hatta sepet diye de kullanıldığı, buranın örgü ürünlerin satıldığı eski bir pazara istinaden Kitay Gorod olarak anıldığı en çok itibar edilen açıklama.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder