Moskova

Moskova

28 Mayıs 2019 Salı

Moskova, adın leylak olsun senin!






Bahar bazı şehirlere takvimle, bazılarına çiçeklerle gelir… İstanbul'a erguvanlarla, Moskova’ya leylaklarla gelir... Gelinlik bir kız gibi süslenen şehrin, tacı, duvağı gibidir. Moskova’da nisan sonu kış tasını tarağını toplasa da, mayıs tatilleri ile bahar göz kırpsa da, “hakiki bahar” leylaklar açıldığında gelir. Moskova’nın her köşesinden, beyazdan mora, her tonuyla envai çeşit leylaklar fışkırır. Resmen olmasa da, aslında Moskova’nın simge çiçeğidir leylak. 1945’te cepheden zaferle dönen askerler, leylaklarla karşılanmış, o günden beri leylak “zafer çiçeği” olarak da anıla gelmiştir.   

Moskova’da sayısız park bir yana, bir avuçluk apartman avlularında bile illa ki birkaç dal leylağın kokusu başınızı döndürür. 

Japonların sakurasını andıran görüntüler isterseniz, rotanızı İzmailova bölgesindeki Leylak Parkı’na, Serçe (Lenin) Tepeleri’ne çevirmeniz önerilir. 

Ama İstanbul’da erguvan görmeye Boğaz’a, Adalara sefer icab etse de, Moskova’nın yemyeşil park-şehir ortamında, yürüdüğünüz her yerde sizi selamlayacak leylaklar yolunuzu keser. 

Mayıs ortası başlayan leylakların gövde gösterisi, ay sonuna kadar sürer. 

Şu günlerde leylak mevsimin son günlerini yaşıyor Moskova. Bir dahaki bahara kadar kokusu burnumuzda, renkleri gözlerimizde kalacak… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder