Moskova

Moskova

28 Mayıs 2019 Salı

Ekonomik kalkınmada Moskova 'asır' bindirdi: "Fark 100 yıl kapanmaz"






"Rusya'da nüfusu 1 milyonun üzerinde olan şehirler ekonomik kalkınma bakımından Moskova'yı ancak 100 yıl sonra yakalayabilecek." Bu öngörü KB Strelka adlı danışmanlık şirketine ait. RBC gazetesinin aktardığı rapora göre, Rusya'da nüfusu 1 milyondan fazla 16 şehirden "gelişmiş" kategorisinde olanların gayri safi hasılası yıllık yüzde 1,4, "geri kalmış" olanların sadece yüzde 0,2 oranında artış kaydediyor.

Araştırmada Yekaterinburg, St. Petersburg, Kazan, Ufa, Samara ve Krasnodar şehirleri "gelişmiş", Voronej, Omsk, Çelyabinsk, Novosibirsk, Volgograd, Rostov-na-Donu, Perm, Krasnoyarsk ve Nijniy Novgorod şehirleri ise "geri kalmış" kategorisinde değerlendirildi. 

St. Petersburg ve Moskova hariç olmak üzere nüfusu 1 milyonun üzerine olan şehirler 2017 yılında tüm ülkenin gayri safi milli hasılasının ancak yüzde 32'lik kısmını karşılamıştı. Tek başına Moskova'nın oranı yüzde 54,4, St. Petersburg'un oranı ise yüzde 15. 

KB Strelka'nın araştırmasına göre, şehirlerin gayri safi hasılalarının büyüme hızı, çekebildikleri yatırım miktarıyla doğru orantılı. Nüfusu 1 milyonun üzerindeki şehirlere yapılan yatırımların, şehirlerin yarattığı gayri safi hasılaya oranı 2015-2017 yılları arasında yüzde 23'ten yüzde 17,6'ya gerildi. St. Petersburg'ta da bu oran yüzde 17,6'dan 15,5'e düştü.

Araştırmaya göre, bir şehrin istikrarlı bir şekilde kalkınmaya devam edebilmesi için aldığı yatırım miktarı ürettiği gayri safi hasılanın en az yüzde 25'i seviyesinde olmak zorunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder