Moskova

Moskova

18 Mayıs 2019 Cumartesi

İkinci Dünya Savaşı'nın kahraman hayvanları






İkinci Dünya Savaşı… Dünya tarihinin en korkunç dönemi. Rusya için bu öncelikle, Nazi güçlerinin Moskova'ya dayandığı Büyük Vatan Savaşı demek. Sputnik, Sovyet ordusu askerleri ve sivillerle birlikte düşmana karşı savaşan hayvanları anlatıyor.


KÖPEKLER

Kızak köpekleri
Yaklaşık 700 bin yaralıyı cephe hattından tahliye etti ve yaklaşık 3 bin 500 ton mühimmatı cepheye ulaştırdı.

Muhabereci köpekler
Önemli raporlar ulaştırıyordu. Bu türden 120 binden fazla emir ulaştırdı.

Keşif köpekleri
Sovyet keşifçilere, düşmanın ön hatlarını geçmekte başarılı olmalarına yardımcı oluyordu.

Sabotajcı köpekler
Köprüleri ve Alman trenleri patlatıyordu.

Mayın arama köpekleri
Sayelerinde yaklaşık 4 milyon mayın, bomba ve diğer mühimmat tespit edilerek imha edildi.

Sıhhiyeci köpekler
Yaralı askerleri arayıp tıbbi yardımın onlara ulaşmasını sağlıyorlardı, ilaçları ulaştırıyorlardı.


Büyük Vatan Savaşı kahramanı köpekler

Djulbars
7 bin 468 mayın ve 150'den fazla top mermisini etkisiz hale getirdi. Moskova'daki 9 Mayıs Zafer Geçidi'ne günler kala yaralandı. Stalin, yürüyemeyen köpeğin, kendi paltosu ile taşınması yönünde emir verdi.

Muhtar
Sıhhiyeci köpek. Savaş yıllarında yaklaşık 400 yaralı askeri kurtardı.

Dina
Düşman trenini başarıyla patlattı (10 vagon imha edildi). Polotsk kentindeki mayın arama çalışmaları sırasında bir hastaneye yerleştirilen 'sürpriz' mayını tespit etti.


KEDİLER

Hava saldırılarının habercisiydi
İnsanlar, kedilerin davranışlarına (endişe, tüylerinin diken diken olması, bağrışmalarına) bakarak hava saldırısı tehlikesinin yaklaştığını anlıyordu. Kediler, insanın geliştirdiği cihazlardan önce tehlike hakkında haber veriyordu.

Yaklaşan gaz saldırısı konusunda uyarıyordu
İkinci Dünya Savaşı sırasında kediler, hava kirliliği dedektörü olarak hizmet etmeleri ve gaz saldırılarının haberini vermeleri için sıkça denizaltılara alınıyordu.

Erzakı koruyordu
Leningrad ablukası delindikten sonra ilk iş olarak şehre gıdayla birlikte 4 vagon kedi getirildi. Sıçanların istilasına uğrayan şehirde kedilere büyük ihtiyaç vardı ve insanlar onları alabilmek için sıraya giriyordu.


İkinci Dünya Savaşı kahramanı kediler

Faith
Faith, İngiltere'de hayvanlara verilen yüksek askeri ödül olan Dickin Madalyası sahibi ilk kedi. Bu onursal ödül, İngiltere'nin en yüksek askeri ödülü olan Victoria Cross madalyasına eşit değerde. Faith, 9 Eylül 1940 tarihinde, Almanların hava saldırısına 3 gün kala mahzene sığınarak kendini ve yavrusunu kurtarmıştı. Bina çöküp kül olurken korkusuz kedi yavrusunun yanında kaldı. Kedi, halen duman tüttüğü enkazın altından sabah saatlerinde kurtarıldı.

Sluhaç
Leningrad'da yaşayan bu kedi, düşman hava saldırılarını şöyle haber veriyordu: tüyleri diken diken oluyor acı acı çığlıklar atıyordu. Sluhaç adlı bu kedinin tahminleri hep doğru çıkardı ve zaman olarak Sovyet radarların uyarılarından çok önce gelirdi. Devlet himayesi altına alınan kediye bir de madalya verildi.


ATLAR

İkinci Dünya Savaşı motorların savaşı olarak anılsa da atlar da savaş sırasında önemli bir rol oynadı.

Taşımacılık hizmeti
Atların gücü özellikle topları taşımakta kullanılıyordu. Atlar, ateş mevzilerini değiştiren topçu birliklerinin silahlarını taşıyor, askerlere gıda malzemelerini ulaştırıyordu ve yaralıları tahliye ediyordu. Yolların kötü olduğu yerlerde, arabaların saplandığı yollardan ancak atlar geçebiliyordu.

Süvari
Atlar, cephe gerisinde düşmana ani baskınların, saldırıların ve sabotajların vazgeçilmeziydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder