Moskova

Moskova

19 Eylül 2017 Salı

Rusya'nın "ayrımcılık" yarası: Çalışan kadınlar, kazanan erkekler...




Rusya'da iş hayatından erkeklerden daha fazla yük çektiği her vesile ile itiraf edilen kadınların erkeklerden çok daha az kazandığı resmi ağızlardan da doğrulandı. Bir hükümet toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Olga Golodets 2015 sonu itibariyle ayda ortalama 38 bin 600 ruble (670 dolar) kazanırken, kadınların 28 bin ruble (486 dolar) kazandığını açıkladı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun cinsiyetler arası eşitsizlik listesinde Rusya 144 ülke arasında 75. sırada. Sıralamada Türkiye 130. sırada.

Bakan Golodets kadınların maaşlarının erkeklerden yüzde 26 daha düşük olduğunu söylüyor. Maaş uçurumunun en az olduğu sektör eğitim. Bilişimde ise fark yüzde 33'e kadar çıkıyor.

Öte yandan, başbakan yardımcısı çalışma hayatında cinsiyetler arası uçurumun kapanma eğiliminde olduğuna dikkat çekiyor. Golodets, 2005 yılında maaşlar arasındaki uçurumun yüzde 40 seviyesinde olduğunu, bugün "nispeten daha iyi noktada olunduğunu" belirtiyor.

Golodets kadınların politikada yeterince temsil edilmediğine ve Rusya'nın bu alanda Batı'nın ve diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığına da değindi.


Devlet Duması'nda kadın vekil oranı yüzde 15, Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nde ise yüzde 17. Hükümetteki 31 bakandan yalnızca üçü kadın: Başbakan Yardımcısı Olga Golodets, Eğitim ve Bilim Bakanı Olga Vasilyeva ve Sağlık Bakanı Veronika Skvortsova.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder