Moskova

Moskova

19 Eylül 2017 Salı

Rusları gücendirmemenin 10 yolu! Yeni başlayanlara "misafirlik" rehberi



Her ülke gibi Rusya'da da geleneklerin ve batıl inancın gündelik hayatta yeri var. Mesela bir eve misafirliğe gittiğiniz vakit nelere dikkat etmelisiniz? En radikal dünya görüşüne sahip Rusyalıların bile zaman zaman dikkate almak zorunda kaldığı ve yabancıların da bilmesinde fayda olan "geleneğe dayalı kurallardan" bazılarını sıraladık:

1. Tıpkı Türkiye'deki gibi, bir eve girerken ayakkabıları çıkarın. Zaten ev sahibi giymeniz için size bir çift "tapoçki", yani terlik uzatacaktır. Bu bizim için değil, ama çoğu Batılı için "farklı" bir durum.

2. Hediyesiz gitmeyin. Rusya'da ev ziyaretine eli boş gitmemekte yarar var. Ev sahibi kadınsa çiçek, çikolata ya da bir şişe şarap makbule geçer. Erkek ise bira tercih edilebilir, ya da yemek daveti ise önceden ev sahibine "eksik bir şey olup olmadığı" sorulabilir.

3. Çift sayıda çiçek vermeyin. Rusyalar yalnızca cenazeye çift sayıda çiçek gönderir. Öbür haller için tek sayı tercih edilmelidir. Yani sevgiliye, eşe, dosta mesela dört gül götürürseniz geceyi berbat edersiniz; beşe tamamlayın!

4. Kapı eşiğinde kesinlikle el sıkışmayın. Nedenini de sormayın, çünkü cevabı yok! Ama en eğitimlisinden en cahiline, Rusların çoğu için "kesinlikle" uyulması gereken bir kural! 

5. Bir şey mi unuttunuz? Aynaya bakın. Unuttuğunuz bir şeyi almak için yeniden ev sahibinin evine dönmüşseniz bu kez dışarı çıkmadan aynaya bakın.

6. Gece yarısından sonra para alışverişi yapmayın. Bir arkadaşınızdan borç aldınız diyelim. Geri ödemeyi asla gece yarısından sonra yapmayın. Uğursuzluk getirdiğine inanılır.

7. Yatıya kalacaksanız yanınızda kıyafet getirin. Ruslar hijyen gerekçesiyle sokaktan gelinen kıyafetle evde yatılmasına hoş gözle bakmaz.

8. İçki sofrasında limiti bulup da artık daha fazla içemeyecekseniz, kadehinizi boş bırakmamaya bakın. Zira Ruslar boş kadehi hemen dolduracaktır! Bu arada biten içkinin boş şişesini kesinlikle masada bırakmayın, yere koyun. Masada boş şişe, "büyük uğursuzluk" vesilesi sayılır!

9. Babuşkalarla asla tartışmayın. Babuşkalar, yani büyük anneler, ya da yaşlı kadınlar her şeyi söyleme hakkına sahiptir. Gülümsemeye, başınızı sallamaya, dediklerini yapmaya ve o ortamda gönüllerini hoş tutmaya gayret edin.


10. Birlikte içki içerken kadeh kaldırmayı, tost söylemeyi ihmal etmeyin. Kısacık da olsa tost söylemeden, diğerlerini birlikte içmeye davet etmeden kadeh devirmek büyük kabalık sayılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder