Moskova

Moskova

29 Eylül 2017 Cuma

Gagarin hakkında bilinmeyen ilginç gerçekler



Sputnik, ‘Poyehali!’ (Gidelim!) sözüyle 12 Nisan 1961’de uzay çağını başlatan Rus kozmonot Yuri Gagarin hakkında bilinmeyen ilginç gerçeklerden bir seçki sundu.

Gagarin, uçuş öncesinde eşi ve kızlarına bir veda mektubu yazdı. Gagarin’in eşi Valentina, uçuşun başarıyla tamamlanması nedeniyle açmadığı bu mektubu, Rus kozmonotun 27 Mart 1968 tarihinde MiG-15 uçağıyla gerçekleştirdiği bir deneme sürüşünde hayatını kaybetmesinin ardından okudu.

Başarılı uçuşunun ardından SSCB'deki en yüksek dereceli ödülü olan ‘Sovyetler Birliği Kahramanı’ nişanı başta olmak üzere çok sayıda madalya ile ödüllendirilen Gagarin’e başka hediyeler de sunuldu. Sovyet hükümeti tarafından Gagarin’e verilen hediyeler arasında bir ev ve apartmanın yanı sıra altı ipek iç çamaşırı ile altı çift ipek çorap da vardı.

Gagarin’in kaşının üstündeki yara izi aşk, şiddet, cesaret gibi nice efsanelerin doğmasına neden oldu. Ancak bu yaranın, Eylül 1961’de Gagarin’in Anna isimli bir kadınla birlikte olduğu sırada eşine yakalanması ve kaçmak için bulundukları binanın penceresinden atladığında başını bir kaldırım taşına vurmasından kaynaklandığı biliniyor.

Uzayı dolaşıp gelen Gagarin, ne yazık ki uçuşundan yedi yıl sonra uçuş eğitmeni Vladimir Seryogin’le birlikte gerçekleştirdiği bir deneme uçuşunda hayatını kaybetti. İkilinin külleri Moskova’daki Kremlin’in duvarı içinde saklanıyor.

Uzaya ilk çıkan ve Dünya'nın yörüngesinde tur atan ilk insan olan Gagarin, uçuşun ardından hem Rusya hem de dünya kamuoyu tarafından sıradışı bir insan olarak görülmeye başlanmıştı. Ancak Gagarin dönemin lideri Nikita Kruşçev’le görüşmek için Moskova’ya geldiği sırada bir ayrıntı tüm basın mensupları ve yetkilileri şaşkına çevirdi. Zira, Gagarin’in üzerinde sıradan bir insan olduğunu yeniden hatırlatan bir ayrıntı vardı: Ayakkabı bağcıkları açıktı.

Gagarin’in çocukluğu bugün Ukrayna topraklarındaki Gjatsk’ta bulunan Kluşino köyünde geçti. Ölümünden sonra Gagarin’in çocukluğunun geçtiği Gjatsk’ın adı Gagarin olarak değiştirildi.

Gagarin’in uzaya gittiği Vostok 1 uzay aracının beraberindeki Vostok 3KA kapsülü 12 Nisan 2011’de bir açık arttırmayla 2 milyon 882 bin 500 dolara satıldı. Bu uzay kapsülü, Rusya dışındaki tek Vostok aracı.

Gagarin’in iki kızından biri olan Yelena Valentin 2001 yılından bu yana tarihçi olarak Kremlin müzelerinin genel müdürlüğü görevini yürütüyor. Küçük kızı Galina Gagarina ise Moskova’daki Plekhanov Üniversitesi’nde ekonomi profesörü ve bölüm başkanı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder