Moskova

Moskova

21 Mart 2014 Cuma

Tretyakov galerisi


Moskova’da gezi: Tretyakov galerisi

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Moskova'daki Devlet Tretyakov Galerisi, Rus ressamlığının eşsiz koleksiyonuna sahip en önemli sanat müzelerinden biridir.
150 yıldır en çok ziyaret edilen Moskova müzelerinden biri olarak efsanevi bir popülerliği ulaşmıştır.

Galerideki ressamlık değerlerini görmek üzere her yıl yüzbinlerce  kişi Rusya başkentinin merkezinde bulunan yaya bölgesindeki Lavruşinskiy yan sokağına geliyor.

Galerinin “Kurucu Baba”sı, Rus ressamlarının eserlerinin en büyük koleksiyoncusu, tüccar Pavel Tretyakov (1832-1898)'dur. 

Tabloların kolleksiyoncusu ilk o değildi; ondan önce de Moskova'da tüccarlar ressamların seçkin tablolarını toplardı. Fakat çok ince bir sanat zevkine ve inanılmaz sezgiye sahip olan Tretyakov, Rus güzel sanat eserlerinin “altın fonunu” oluşturan en iyi eserlerin toplanmasında hepsini geçerek önemli bir yere sahip oldu.

Galerinin kuruluş tarihi olarak Tretyakov’un koleksiyonun başlangıcı olan iki tablonun alınış tarihi 1856 yılı kabul ediliyor. 

O zamandan sonra koleksiyon düzenli olarak gelişti. Tredyakov, resimleri yalnız kendisi için toplamıyordu: o, tüm istekliler için açık olan ulusal sanat galerisini meydana getirmeyi kafasına koymuştu. 

İlk başlarda koleksiyonunu kendi konağında muhafaza etti. Zamanla tablo sayısı çoğaldı, bu yüzden Lavruşinskiy  yan sokağındaki 10 numaralı evde bir sergi salonu inşa etmek zorunda kaldı. Bugün bile bu ev Tretyakov galerisinin ana binasıdır.
1881’de galeri ziyarete açıldı. Resmi açılış töreni Tretyakov olmadan yapıldı. Dikkatlerin merkezinde olmaktan hoşlanmayan koleksiyoncu yurt dışına çıkmıştı. 

İmparator kendisine asalet unvanı teklif etmişti. Tretyakov ise tüccar olarak dünyaya geldiğini, tüccar olarak dünyadan ayrılacağını bildirerek teklifi reddetti. 

Buna karşılık, Moskova’nın fahri vatandaşı ünvanını minnettarlıkla kabul etmişti. 1892’de kent Pavel Tretyakov’dan bağış olarak 2 bin civarında tablo, resim ve heykel olmak üzere tüm eşsiz koleksiyonunu aldı. 

6 yıl sonra ünlü koleksiyoncu ve sanat hamisi öldü. Son sözleri: “Galeriyi koruyun” oldu.
Tretyakov’un vasiyeti yerine getirildi, ekspozisyonu korundu ve daha da arttırıldı. Geçen yüzyılın başlarına doğru galeri, Avrupa’nın en büyük müzelerinden biri oldu.
Devrimden sonra Tretyakov galerisi kamulaştırıldı. Kültür mirasına özen gösteren bolşevikler, ulusal resim galerisinin önemine değer verdi. Müzenin ekspozisyonu hızla artıyordu: yeni tablolar galeri için devlet parasıyla alınıyordu. Tabloların yerleştirilmesi ve korunması için yeni sahalara ihtiyaç vardı. Bu bağlamda Lavruşinskiy yan sokağındaki konağa yeni yapılar eklendi. 1932’de galerinin bir kısmını Aziz Nicholas’ın Tolmaçi bölgesindeki kilisesi olan 16.yüzyıl mimari anıtı oluşturdu. Günümüzde kilise emsalsiz bir kilise-müzeye dönüştü. Burada ayinler düzenlenir ve müze numuneleri korunur.
1986’da Tretyakov Galerisi, “Krımskiy Val” sokağındaki Devlet Resim Galerisiyle birleştirildi. Bundan böyle Lavruşinskiy yan sokağının konağında eski ikonalar ve 18.-19.yüzyıllarına ait ressamların tabloları sergileniyor. Krımskiy Val sokağının geniş sergi enginliklerinde ise 20. yüzyıla ve günümüze ait sanata ayrılmış bulunuyor.
1986-1995 döneminde, yani 9 yıl boyunca Tretyakov galerisinin eski binasında esaslı rekonstrüksyon çalışmaları yürütüldü. Sahası genişletildi. Eşi olmayan eski Rus minyatürler ile kıymetli çerçeveleri olan ikonaların korunduğu “Hazine” meydana getirildi. Müzenin fonları sürekli olarak tamamlanıyor: Pavel Tretyakov gibi birçok başka koleksiyoncu galeriye kendi koleksiyonlarını bağışlıyor. Halihazırda müzenin koleksiyonu, 9.-21.yüzyıllarına ait 170 bin Rus sanatı eserinden oluşuyor.
Galerinin girişinde ziyaretçileri kurucusunun anıtı karşılıyor. Vasiyetinde Tretyakov, “başlıca isteği olan, birçoklarına fayda, herkese zevk getirecek güzel sanat eserlerinin hazinesini” insanlara bağışlamak niyetini açıklamıştı. 

Onun düşleri gerçekleşti, minnettar torunları ve bütün sanat severlerse hatırasına saygı duyuyor.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_15/Moskovada-gezi-Tretyakov-galerisi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder