Moskova

Moskova

28 Mart 2014 Cuma

Kuznetskiy Most




Kuznetskiy Most (Köprü), Moskova’nın en eski sokaklarından biri. Bundan 500 yıl önce burada demirciler yaşardı. Yakınında Neglinnaya Nehri akardı, nehrin üzerinden ahşaptan yapılma Kuznetskiy Köprüsü geçerdi.

Kuznetskiy Most (Köprü), Moskova’nın en eski sokaklarından biri. Bundan 500 yıl önce burada demirciler yaşardı. Yakınında Neglinnaya Nehri akardı, nehrin üzerinden ahşaptan yapılma Kuznetskiy Köprüsü geçerdi. Sokak da bu köprüye göre adlandırıldı. Zamanla demirci dükkanlarının yerini asillerin köşkleri aldı, kirli nehir kolektör içine alındı, gereksiz kalan köprünün üzeri toprakla örtüldü. Ne demirci ne de köprü, geriye sadece eski adı kaldı.

18. yüzyılda Kuznetskiy Most Sokağı’nda, burada çok sayıda dükkan ve mağaza açan Fransız tüccarlarının kolonisi yerleşmişti. Modanın belirlendiği Paris ile sürekli temas halinde olan Fransızlar, Moskovalılara pahalı olsa da en iyi kıyafetler sağlıyordu. Canlı ticarete Fransa ile savaş yüzünden ara verilmişti. 1812’de İmparator Napolyon, Rusya’ya saldırarak Moskova’yı ele geçirmişti. Rusya başkentinin büyük bir kısmı yangınlarda yok olmuştu. Fakat Kuznetskiy Most neredeyse hiç zarar görmemişti. Fransız askerler, yangını söndürmeye yardım ederek yurttaşlarının evleri ile mülklerini korumayı başarmıştı. İşgalciler Rusya’dan kovulduktan sonra Fransız tüccarların işi yeniden canlanmıştı.

1826 tarihli Moskova rehberinde Kuznetskiy Most Sokağı için “çeşitli malların satıldığı aralıksız mağazalar satırı… Her şey kat kat pahalı, fakat moda severlerimiz için “Kuznetskiy Most’tan alındı” sözü, her eşyaya özel bir cazibe kazandırıyor” ifadesi yer alıyor. Fransız mağazalardaki mal çeşitliliği, insanı hayretler içinde bırakıyordu. Burada giyimden mobilyaya kadar her şeyi bulmak mümkündü. İlgi çekici bir husus: Kuznetskiy Most Sokağı’ndaki 18 moda salonundan yalnızca birinin sahibi Rus’tu.

Modaya ayak uyduran Moskova’nın en “moda” sokağı, tek bir teknik yeniliği bile kaçırmazdı. 1865 yılında Kuznetski Most Sokağı’nda Moskova’nın ilk gaz lambaları, 1886’da elektrik aydınlatma yapılmıştı. 1882’de burada kentin ilk telefon istasyonu kurulmuştu. İstasyonda çalışmak çok prestijliydi, iyi maaşlar veriliyordu, personel çok sıkı bir şekilde seçiliyordu. Yüksek eğitim sahibi ve yabancı dillerde konuşan genç kızlar telefoncu oluyordu.

1917 Devrimi’nin ardından Kuznetskiy Most Sokağı’ndaki mağazaların çoğu kapanmıştı. Fransız tüccarlar Sovyet Rusya’sını terk etmişti. Ülkeyi iç savaş sarmıştı. Moda artık Moskovalıların umurunda değildi. 1920’li yılların başlarında, Vladimir Lenin hükümetinin ilan ettiği Yeni Ekonomik Politika (NEP) ile özel ticarete izin verince bir nevi canlanma yaşanmıştı. Kuznetskiy Most Sokağı’nda yeniden mağazalar açılmıştı. Moskovalıların çoğu, “eski güzel zamanların” geri döndüğünü düşünmüştü. Fakat yanılmışlardı. 1931’de Sovyet hükümeti özel ticareti yasaklar. Kuznetskiy Most Sokağı’nda bulunan dükkanlar kamulaştırılır, moda salonların ve dükkanların yerini devlet tesisleri alır.

Ancak Kuznetskiy Most Sokağı, Sovyet döneminde bile Moskova’nın en “moda” sokağı unvanını kaybetmemişti. 1940’lı yılların sonlarında 14 No’lu evde Rusya Moda Evi açılmıştı. Burada defileler düzenler, moda koleksiyonları yapılırdı. Sovyetler Birliği’ni uluslararası defilelerde 50’den fazla kez temsil eden Aleksandr İgmand, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Leonid Brejnev için şık takım elbiseler dikiyordu. Kasım 1982’de Sovyet liderinin ölümünden önce dikilen son takım elbisesi bugün bile prova odasında sergileniyor. Günümüzde, Moda Evi’nin bulunduğu binada Premium sınıfı giyim mağazası bulunuyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Kuznetskiy Most Sokağı’nda çok sayıda lüks butik, restoran ve mağaza açılmıştı. Aralık 2012’de sokağın büyük bir kısmı arabalar için kapatılmıştı, sokak yaya bölgeye dönüştürülmüştü. Moskovalılar, tarihi binaların korunduğu bu sokakta gezmeyi seviyor. Yılbaşı süslerinin parıltısı, göz kamaştırıcı ışıklar, bayram müziğinin duyulduğu sokak kışın özellikle güzel olur ve binlerce kişiyi cezbeder. Burada eylenmek ve eski binaları doya doya seyretmek dışında son moda marka şeyleri satın almak mümkün.

Bugün de, yıllar önce olduğu gibi, Moskovalılar yine büyük bir gururla “Kuznetskiy Most’tan alındı” ifadesini kullanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder