Moskova

Moskova

27 Mart 2014 Perşembe

Kvas


Kaynak: http://blog.milliyet.com.tr/kvass/Blog/?BlogNo=137638


"Oblomov"u okudunuz mu? İvan Gançarov'un yazdığı ve çarlığın son yıllarında yaşayan bir kulak olan Oblomov'un "tembel" hayatını anlatan romanını. Öylesine güçlü bir romandır ki Oblomov; Sovyet devriminden sonra, tembelliği bir sosyal hastalık olarak gören sosyalistlerin "oblomovizm" adında ürettikleri terimin dayanağı bile olmuştur. Neyse... Romanı ben 18 yaşımda iken Sabahattih Eyüboğlu çevirisi ile okumuştum. Romanda en az Oblomov kadar tembel olan bir de uşağı vardır: Zahar... Zahar sürekli efendisinden kaçar ve mutfaktaki kuzinenin arkasına kıvrılıp yatarken "kvas" içer. 

Evet bugün size tanıtacağım içecek "kvas"... Rusya'da votkadan sonra en fazla tüketilen "bir tür bira"dır kvas. Çok düşük alkol oranlı bu bira büyük tanklarla sokaklarda taze olarak da satılır. Kışın enerji veren yazın serinleten bir içkidir ve geçen yıl Antalya'da bir girişimci kendisine Rus ortak bularak kvas üretmeye de başladı. 



Slavlar tarafından 10. yüzyıldan beri yapılan kvas, 16. yüzyıldan sonra Ukrayna dilinden Rusçaya geçmiştir ve dilimize "ekşi içecek" olarak çevrilebilir. 

Kvas, Sovyetler Birliği döneminde batının, "komünist kola" adını taktığı çok düşük alkollü ve tahıldan yapılan bir içecektir. Alkol oranı yaklaşık % 0, 5-1, 5 arasında olan kvas, taze ya da uzun dayanımlı olarak satılır. Ev yapımı kvas, genellikle çavdar ekmeğinin su içinde bekletilerek mayalanması ile üretilir ve hemen tüketilir. Sanayi üretimi olan kvass ise; arpa, mısır ve çavdar unu, çavdar ve arpa maltı, şeker, bira mayası ve su ile yapılır, karbonik asit eklenerek şişelenir. Ama en çok tercih edileni taze olanıdır. 

İçerdiği enerji nedeniyle soğuk algınlığı ve yüksek ateşe çok iyi gelmektedir. Ayrıca afrodizyaktır. Arkadaşlarımdam öğrendiğim kadarıyla Rusya'da hastanelerde, hastalara çıkartılan günlük yemek mönülerinde hala kvas bulunmaktaymış.



Bu yazılarıma başlarken, Antalya'daki kvas üreticisi firmaya bir e-posta atmıştım. Bu iletimde, Türkiye'deki dağıtım noktalarını ve eğer dağıtımları yoksa fabrikadan satış yapıp yapamayacaklarını sormuştum. Sayın Hasan TÜRKER hemen yanıt yolladı. Bu yanıtı "resmi bir açıklama" olması nedeniyle aynen yayınlamaya karar verdim:

" ... E-mailiniz için teşekkür ediyoruz. Firmamız Türkiye'nin ilk ve tek "kvas" üreticisi durumundadır. Üretimimiz bölgesel olarak sadece Antalya ve civarındaki Rus Turistlere hizmet veren otellere yöneliktir. Kvası 19 litrelik damacanalarda ve sunum noktalarında özel kvas soğutucuları ile piyasaya vermekteyiz. 
Dünyada 2 tür kvas üretiminden söz edilebilir. Birincisi şu an bizim ürettiğimiz; kullanım ömrü kısa olan (7 gün) taze kvas; ikincisi gaz basılarak şişelenen 6 ay ömürlü kvas. En çok tercih edilen ve sevilen taze kvasdır. Ayrıca taze kvas soğuk zincirde üretilmesi, depolanması, sevkedilmesi ve sunulması gereken bir üründür. Ürünün + 4 C ile +12 C derede muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle iç piyasaya ürün dağıtımında zorlukları bulunmaktadır. Soğuk zincir gereksiniminden dolayı kargo ile gönderme şansımız da bulunmamaktadır.

Kvas ile ilgili diğer her tür sorunuzda yardımcı olmaya hazırız. Çalışmanızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla
Hasan Türker 

Kvas Gıda Ltd.Şti."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder