Moskova

Moskova

10 Nisan 2013 Çarşamba

Ermitaj'ın kadrolu kedileri


Rusya’nın kültür başkenti St. Petersburg’un ünlü Ermitaj Müzesi’nin kadrolu kedileri özel etkinliklerle anılıyor.  Dünyanın en büyük müzelerinden Ermitaj’da 3 milyonun üzerindeki sanat eserini, fare ve böceklerden 60 kadrolu kedi koruyor.



Kediler anısına düzenlenen haftada bir dizi etkinlik gerçekleştiriliyor. Okullarda kedi temalı resim yarışmaları, kediler adına yazılan kitapların sunumu, makale yarışması ve çocuklar için tiyatro düzenleniyor.

Kadrolu kedileri için 1998’den bu yana kutlama yapan Hermitaj müzesi, ilk kez bu yıl etkinlikleri sanatla buluşturdu.

1764’de kurulan müzede Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci, Titian, Caravaggio ve van Dyck gibi ünlü sanatçıların koleksiyonları yer alıyor. Tablo sayısı itibari ile Guinness rekorlar kitabına giren müzede bulunan eserlerin çok az bir kısmı sergilenebiliyor.
Tüm dünyadan yoğun ilgi çeken müzeyi 2011’de 2,8 milyon kişi ziyaret etti.

Kadrolu kedilerin tarihi ise Hermitaj müzesinden eski. Müzenin kurucusu Çariçe İkinci Katerina, Hollanda’dan getirdiği kedileri önce Kışlık Saray’da tutmuş, müzenin açılmasının ardından bir kısmını farelere karşı koruma için müzeye göndermişti.
 






1 yorum:

  1. hem müzedeki eserlerin korunması, hem de kedilere barınak yerine daha güzel bir ortamda yaşama olanağı sağlanması açısından güzel bir uygulamaymış. bittabi bizim memlekette de görmek isteriz, diyeceğim; fakat bizde müzeleri, sanat evlerini hükümet kapatıyor; galerileri de halk taşlıyor.

    YanıtlaSil