Moskova

Moskova

20 Nisan 2013 Cumartesi

Potemkin Zırhlısı çizgi roman oldu

Potemkin Zırhlısı çizgi roman oldu

Ünlü Sovyet Yönetmen Sergey Ayzenştayn’ın unutulmaz filmi “Potemkin Zırhlısı” grafik sanatçısı Uğur Kenan tarafından çizgi romana dönüştürüldü. 

Potemkin Zırhlısı’nın çizgi roman versiyonu 13-17 Nisan tarihlerinde Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sergilenecek.

Tarihte “Potemkin Zırhlısı Ayaklanması” olarak bilinen gerçek bir olaydan yola çıkılarak hazırlanan film, Sergey Ayzenştayn tarafından 1925 yılında tamamlanmıştı. Siyah beyaz ve sessiz çekilen film, Uğur Kenan tarafından bu kez kağıt üzerinde ve renkli baskıyla hayat buldu. Hep çizgi romanların filme dönüştürüldüğünü söyleyen Uğur Kenan; yaptığı işin dünyada bir ilk olduğunu belirtiyor.

Uğur Kenan, Türkiye’de 68 kuşağını derinden etkileyen filmin günümüzde Türkiye’de gençler tarafından pek bilinmemesinden dolayı böyle bir çalışmaya imza atmış. Sanatçı RS FM'den Süheyla Demir’e yaptığı açıklamada “Potemkin Zırhlısı, İngiltere ve Almanya’da olduğu gibi Türkiye’de de yıllarca yasaklandı. Biz bu filmle Türkiye’de 1967 yılında karşılaşabildik ve film 68 kuşağını çok etkiledi. Ardından 12 Mart Muhtırası döneminde yeniden yasaklandı. Şu anda serbestçe gösterilse de siyah beyaz çekildiği için gençler tarafından pek bilinmiyor. Ben de bu nedenle filmi tekrar renklendirip çizgi roman halinde sunmak istedim.” dedi.

Kenan’ın 80 sayfa resimli roman ve 16 adet çinko baskılardan oluşan Potemkin Zırhlısı çalışmaları, 13-17 Nisan tarihlerinde Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde sergilenecek.

Potemkin Zırhlısı Ayaklanması

Ayzenştayn’ın filmine konu olan Potemkin Zırhlısı Ayaklanması, Çarlık Rusya’sında 1905 yılında yaşanan ve anayasal monarşiye geçilerek Çarlık Duması’nın kurulması gibi önemli siyasal sonuçlar yaratan devrim döneminde gerçekleşti. Çarın baskısı, açlık, yoksulluk sorunu karşısında işçiler, köylüler ve askerler kitlesel isyanlar başlattı. İsyan dalgası Karadeniz filosuna bağlı Potemkin adlı zırhlı savaş gemisine de sıçradı. Ağır şartlar altında çalıştırılan denizciler, kendilerine zorla kurtlu et yedirilmesine isyan ederek gemiyi ele geçirdi Gemideki Çarlık bayrağı yerine kırmızı bayrak asıldı. Potemkin direnişi Odessa halkı tarafından destek gördü. Rus Çar’ının gemiyi tekrar ele geçirmek için yolladığı filo da Potemkin zırhlısından yana tavır aldı ve denizcilere ateş açmayı reddetti.
Potemkin Zırhlısı ayaklanması ve 1905 devrimi, 1917 devriminin bir provası gibi görülür. Sovyet hükümeti bu tarihi olayın devrim propagandası uyarınca filmleştirilmesine karar verir. Sovyet hükümetinin teklifini kabul eden yönetmen Sergey Ayzenştayn Potemkin Zırhlısı filminde birçok kurgu tekniğini dünyada ilk defa ve büyük başarıyla uygular. Film böylece konusuyla olduğu gibi tekniğiyle de devrimci bir yapıt haline gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder