Moskova

Moskova

26 Nisan 2013 Cuma

Büyük zaferin simgesi

Büyük zaferin simgesi

Kaynak: ©The Voice of Russia

Rusya’da, 26 Nisan gününden başlayarak  “Aziz George Kurdelesi” kampanyası başlatıldı.
Siyah-turuncu renkli kurdeleler, Rusya’nın sınırları dışında da iyi biliniyor. Bu yıl, dünyanın 100 ülkesinde yaşayan Ruslar, Büyük Zafer’in simgesi olarak kabul edilen kurdeleleri otomobillerine, çantalarına ve yakalarına takacak.
Kampanya, 9 senedir üst üste düzenleniyor. Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da kent sokaklarında her gün gönüllüler tarafından Aziz George kurdeleleri dağıtılacak.
Renkler, Rusya’nın saygıdeğer madalyalardan biri olan Aziz George Nişanı’nın kurdelesinden alındı. 200 yılı aşkın süredir bu madalya, muharebe alanlarında kahramanlık sergileyen şahıslara veriliyor. Siyah ve turuncu renkleri, savaşa özgü duman ve alevleri sembolize ediyor.
Bu renkler, 2. Dünya Savaşı’nda askeri Zafer Madalyası’nda canlandırıldı, ardından “Zafer için” madalyasını süsledi.
Bu toplumsal hareketin geleneksel medya ortağı Rusya’nın Sesi radyosu, birçok ülkede yaşayan dinleyicilerine siyah-turuncu kurdeleleri gönderdi. Aziz George Kurdelesinin, Rusya’nın Sesi radyosu için çok değerli olduğunu dile getiren radyonun Rusça yayın servisi baş editörü Armen Gasparyan şunu söyledi:
“Bu kurdele, 2. Dünya Savaşı hakkında, Sovyetler Birliği halklarının Zafer için ödediği korkunç bedel hakkında ulusal anıyla sivil ve ahlaki dayanışmanın bir simgesi. Ülkemiz, o savaşta 27 milyon kişi kaybetti. Eski Sovyetler Birliği’nin topraklarında, Avrupa’da, Asya’da ve Amerika’da Rusya’nın Sesi radyosunun yayınlarını dinleyenler, bugün giysilerine ve otomobillerine Aziz George kurdelelerini takıyor.
Elbette kampanyanın büyük kısmı Moskova’da gerçekleşiyor. Bu yıl Rusya’nın başkentinde 3 milyon kurdelenin dağıtılacağını belirten Öğrenci Toplumu örgütü başkanı Mihail Arutünov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunu söyledi:
“Kampanyanın başladığı 26 Nisan’da Moskova’da grafik festivali açılıyor. Festivale birkaç takım katılıyor. “Zafer için dedelerimize minnettarız!” sloganımız, bu festivalin de sloganı oldu.”
Aziz George Kurdelesi kampanyasının kurucularından biri olarak kabul edilen Mihail Arutünov, bu etkinliğin gerçekleştirildiği yıllarda dünya genelinde 100 milyonu aşkın Aziz George kurdelesinin dağıtıldığı kaydetti. Rusya’nın Sesi radyosu yayınlarında bu etkinliğin gidişi hakkında bilgi verecek. Radyonun sitesine fotoğraf galerisi yer alacak. Sitede, Zafer Bayramı’nda dinleyiciler tarafından çekilen fotoğraflar da yayınlanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder