Moskova

Moskova

3 Nisan 2013 Çarşamba

Rus sokak sanatçısı Pavel P183, yaşamını yitirdi


Lenta.ru’nun verdiği habere göre Rus sokak sanatçısı Pavel P183, 2 Nisan (2013) gecesi 28 yaşında yaşamını yitirdi.

Pavel, özet olarak bir sokak ressamı idi, yaptıklarına grafitti de denilebilir; ancak eserlerine bakıldığında grafitinin de ötesinde şeyler ürettiğini söylemek daha doğru olur.

Paşa’nın yaşamı üzerine çok fazla bilgi yok. Onun soyadı konusunda bile değişik bilgiler var. İngiliz basını onun eserlerinden hareketle ona “Rus Bankys”i adını takmıştı.

Bansky, Londra'da Southbank'ten Portobello'ya, Brick Lane'den Old Street'e, Hiç umulmadık kenar ve köşelere stencillerini bırakan esrarengiz graffiti'ci… Graffiti'yi sevmeyen Londra'ya yaptıklarını, farklı ülkelere ziyaretlerinde gittiği şehirlerde de uygulayan, her yere bir şekilde izini bırakan, kimliğini açıklamadan çok ünlü olan postmodern bir şehir kahramanıydı. Blur'un “Think Tank” adlı albümünün kapağı onun yaratimıdır. 2003 yazında Dalston'da bir depoda 3 gün süren bir sergisi oldu. Serginin adı da Banksy Turf War Exhibition idi. Basın tarafından görülüp tanınmamak ve "meşhur olmamak" için kendi sergisinin açılışına gitmedi.

Aslında Pavel’i Bansky’e benzetmek mümkün; o da Bankys adını duymuştu, ama bu benzetmeye karşı çıkıyordu. Çok hoşlanmamıştı bu benzetmeden, zira 14 senedir kendi özgün eserlerini üretiyordu.

Paşa’nın ünlü eserlerinden biri - bir sokak lambasına yanına yerdeki kar üzerine yapılmış gözlük deseni. Yukarıdan bakınca sokak lambası gözlüğün sapı gibi görünüyor.

Eserlerini daha çok Moskova’da yaptı. Bir sabah erkenden evinden çıkan pek çok Moskova’lı onun yaratıcı ürünleriyle karşılaşıp mutlu oldu.

Ve işte onlardan bazı örnekler ve iki haber videosu: 





1 yorum:

  1. Üzüldüm bu habere. Çok orijinal birisiymiş. O gözlük fikrine bayıldım. Genç ölmesi ne üzücü.

    YanıtlaSil