Moskova

Moskova

10 Temmuz 2011 Pazar

Rusya, Aziz Vasiliy Katedrali'nin 450. yıl dönümünü kutlayacak














Yaşar Niyazbayev
Moskova, Cihan


Rusya'nın başkenti Moskova'da ünlü Aziz Vasiliy Katedrali'nin 450. yıldönümü 4 aylık etkinliklerle kutlanacak.

Kızıl Meydan'ın girişinde bulunan, Kremlin olmasa da Kremlin olarak algılanan ve bir çok film ve resimlerde Rusya dendiğinde simge olarak gösterilen, renkli kubbeli Aziz Vasiliy Katedral’inin 450. yıl dönümünü için hazırlıklar sürüyor.

Kilisenin 12 Temmuz tarihinde kutsandığı ve ibadete açıldığı belirtiliyor. Kutlama festivali de aynı tarihte başlatılacak ve 14 Ekim'e kadar devam edecek.

Aziz Vasiliy Katedrali'nin yıl dönümü için bina tamamen yenilendi. On yıldır devam eden restorasyon çalışmaları için devlet ve vakıflar 14 milyon dolar mali destek verdi. Dönemin Rusya yöneticisi Korkunç İvan tarafından 1555 kurulma talimatı verilen Katedral 1561’de de ibadete açıldı.

Korkunç İvan'ın çok gaddar olduğu biliniyor. Katedral ile ilgili anlatımlarda da bu gaddarlıktan bahsediliyor. Efsanelere göre Korkunç İvan mimara 'Benzer güzellikte bir kilise daha yapabilir misin?' diye sormuş. Mimar da tehlikeyi anlamadan emin şekilde 'Tabii ki yapabilirim' karşılığını verir. Korkunç İvan hiddetlenir ve derhal mimarın kör edilmesini emreder. Ki mimar benzer kilise yapamasın. Vasili kilisesinin ayrıca çar İvan tarafından babası 3. Vasiliy için kurduğu da belirtilir. Hatta çarın şu sözleri dile getirilir: "Beni asırlar boyunca insanlık unutmayacak, ancak ben babamın da hatırlanmasını istiyorum".

Müzede pazarları ayin yapılıyor

Rusya İmparatorluğu'nun çöküşü ve Sovyetler Birliği’nin kuruluşunun ardından Katedral ibadet hane olarak kısa süre boyunca devam etti. Ancak 1928 yılında Katedral müzeye dönüştürüldü ve halen devlet tarafından işletiliyor. Bununla birlikte Rus Ortodoks Kilisesi müze ile sağladığı anlaşma doğrultusunda her pazar Katedral'de ayın düzenliyor.

1990 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Kremlin ve Kızıl Meydan'nın bir parçası olarak Aziz Vasiliy Katedrali'ni de Dünya Mirası Listesi'ne dahil etmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder