Moskova

Moskova

31 Temmuz 2011 Pazar

Gus-Hrustalnıy kentinin Kristal cam müzesi












Moskova’nın 200 kilometre Doğusunda bulunan Vladimir eyaletindeki Gus-Hrustalnıy kenti, Rusya’nın Altın halka turizm bölgesine dahildi. Cam sanayii merkezi olan Gus-Hrustalnıy kentinde l756 yılında ülkenin en büyük cam fabrikası kurulmuştu.

Kentte Kristal cam müzesi var. Ekspozisyonu Sent-Jorj kilisesinin. l9.yüzylın sonlarında kurulmuş kilise l9l7 Devriminden sonra kapatıldı. Yaklaşık 70 yıl sonra restorasyonu yapılan kilise Kristal cam müzesine dönüştürüldü. Cam fabrikasının ürün örnekleri müzenin esaslarını oluşturuyor.Fabrikada seri halinde üretilen tüm mamullerin örnekleri burada korunuyor. Aralarında büyük ustaların ender yapıtları da var.

Kristal cam Müzesi müdürü Nadejda Pak şunları söylüyor:

"Müzemiz günümüzde Rusya’nın en iyi kristal cam müzesidir. Kristal cam ürünlerinin l4 binden çok örneğini kapsayan koleksiyonu, sadece büyüklüğü için değil, kapsamlı olduğu için takdire değer. Buna göre Rusya’da cam üretiminin tarihçesi üstüne fikir edinebilirsiniz. Çinliler dahil değişik ülkelerden turistler müzeye koleksiyonunu görmeye geliyor.Son zamanlarda bu sayı çok arttı."

Müzenin koleksiyonundaki mamuller değişik dönemlere ait. l8. yüzyılda fabrikada alelade düz camdan mamuller,bu arada altın yaldızlı güzel sürahi,ayaklı büyük kadehler yapılıyordu. Bunları süsleyen oyma desenler gerçek sanat eserleridir.

l9.yüzyılda üretilen cam türleri daha çoktu. Kurşun cam denilen kristal cam üretim teknolojisi, daha da sonra cam oyma teknolojisi geliştirildi. Cam üzerindeki oyma taşlama aracıyla yapılır.Cam mamuller şekli türlü türlü olan oyma resimlerle süslenir.İstidatlı oymacılar,kristal cam mamullerinin güneş ışınlarını yansıtmakla ışıl ışıl parlamasını saglar.Kristal camdan gelen ses çok güzel, İncecik kristal cam kadeh üzerine üflenince melodik ses çıkarır. Şekli farklı olan oymalar cam mamullerine farklı ses kazandırıyor.

l9. yüzylın ortalarında altın ve gümüş taklidi cam dahil renkli katmerli cam üretimine başlandı. Çoğunlukla bu camdan Doğu stilindeki testi,vazolar,kalyanlar üretiliyordu. Bunlar Kuzey Kafkasya ve İran’da takdir ediliyordu.

Sovyet döneminde, ayrıca 20. yüzyılın ikinci yarısında kristal cam ürünleri varlıklı yaşamın belirtisi sayılıyordu.Kristal eşya özenle korunuyordu. Günümüzde kristal cam eşya insan icin gurur kaynağı olmaktan çıktı. Sadece kristal kadehler güzel ses çıkardığı için, süslenmiş Noel ağacı ve şampanya ile birlikte yılbaşı bayramının sembolü sayılır.

Ama kristal ev eşyalarından başka değerli güzel sanat eserleri var. Gus-Hrustalnıy cam fabrikasının görevlileri olan ustalar,parlak eserleri sayesinde Rusya dışında da tanındı. Kristal cam mamulleri Müzesinin koleksiyonu parlak yapıtlarla tamamlanıyor. İtalyan,Fransız,Çek uzmanlar müzeye kristal cam tapınağı derler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder