Moskova

Moskova

22 Temmuz 2011 Cuma

Gorki Park























250 yıllık parkın öyküsü

Gorki Park’ın geçmişi 1753 yılına kadar uzanıyor. O zaman sadece “Neskuçnıy Sad” bölümününden oluşuyordu, devrimden sonra 1923 yılında şimdi parkın olduğu yerde bir çeşit fuar kurulmasına karar verildi. 1928 yılında ise iki mekanın birleştirilmesiyle “Gorki Park” doğdu. 109 hektar alana yayılan park uzun süre Moskovalıların uğrak yeri oldu.




Ancak bu durum son yıllarda değişti, kalitesiz ortamı ve yiyecekleriyle park büyük prestij kaybetti, halk artık gelmemeye başladı. Hatta, parkın adı sarhoş gençlerin taşkınlıklarıyla anılır oldu. Ancak yıl başında yeni yönetimin işbaşına gelmesiyle işler değişmeye başladı. Şimdi Rus basını ağız birliği etmişcesine “Parkın yeni halini görmekte yarar var” diye yazıyor.

Parkın önünden geçen nehirde henüz yüzmeye izin verilmiyor ama iki de plaj var. Ayrıca parkın her köşesinde kablosuz internet bağlantısı ücretsiz sağlanıyor.

Resmi adı: Gorki Kültür ve Dinlence Parkı.

Çocuklar herşey sizin için

Belli ki, parkın çocuklara ait bölümünü tasarlayan kişinin de çocukları var. Çocukların ilgisini çekenlerin başında Moskova’nın en uzun kumsalı
geliyor. Çocuklar burada diledikleri gibi oynayabilir. Az ileride ise küçüklerin sanatsal yeteneklerini geliştirebileceği mekanlar var. İsteyenler değişik figürleri boyayabilir, isteyenler de renkli kumları şişeye koyabilir. Bunun için ders almak isteyenlerin saati 300-350 ruble ödemesi gerekiyor. Tabii parktaki lunaparkı da unutmamak gerekiyor. Burada bilet fiyatları 40-250 ruble arasında değişiyor...

İsteyene her türlü spor...

Parktaki en önemli faaliyetlerin başında spor geliyor, burada çok farklı spor dallarıyla uğraşmak mümkün. Arzu edenler için salıları saat 20.00’de, pazarları ise saat 10.30’da “World Class” uzmanlarının denetiminde fitness yapmak mümkün”. İsteyenler bisiklet kiralayabilir ilk saat 200 ruble, ondan sonraki saat başına 100’e ruble. Ayrıca 1500 ruble kapora bırakmak gerekiyor. Gorki’de Avrupa’daki parklarda olmayan “velomobil” adındaki yedi kişilik bisikleti yarım saati 500 rubleye kiralamak da mümkün.

Ayengar uzmanlar meraklılara ücretsiz yoga dersi de veriyor. Dersleri Salı günleri 10.00 ve 19.00’da, Cumartesileri ise 15.00’de.

Çin cimnastiği yapmak için Salı günleri 19.00’da, Cumartesileri ise 11.00’de parkta olmak gerekiyor.

Tenis meraklıları dikkat! Parkta 350 rubleye kort kiralamak mümkün. Bu, Moskova’daki en ucuz rakam.

Parkta satranç ve masa tenisi oynamak ve patenle kaymak da mümkün. Yakında da futbol sahası hizmete girecek.

...İsteyene göbek dansı!..

Gorki Park’ta dans meraklıları da unutulmamış. Arzu edenler için perşembeleri 19.00 ve 20.00’de, Cumartesi günleri ise

17.00 ve 18.00 saatlerinde dersler var. Ders veren hocalar arasında ekrandaki “Yıldızlarla Dans” programından Yevgeniy Papunaişvili ile Rusya Göbek Dansı şampiyonu Natalya Dolgaçeva da var. Yani, göbek dansı öğrenmek isteyenler de unutulmamış. Ayrıca, parkın bazı yerlerinde tango ve vals meraklıları toplanarak akşam saatlerinde dans ediyor.

Sovyet dondurması da var

Eskiden parkta yemek yemeden önce iki kere düşünmek gerekirdi ama bu durum artık değişti. Park alanı içinde değişik zevklere hitap eden yeni yerler açıldı.Kafe ve lokantaları ziyaret etmeyi düşünmüyorsanız bile “Gorki Park dondurması”nı mutlaka tatmalısınız. Fiyatı 50 ruble, yani çok ucuz değil ama Moskova’da eski olan yabancılar hatırlayacaktır, Batılı dondurmalar gelmeden önce halk Sovyet dondurmasını çok severdi, tadı nefisti. İşte, bu da benzer tatta, içinde koruyucu ve renklendirici kullanılmamış bir dondurma.

Kaynak: http://www.moskovalife.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder