Moskova

Moskova

18 Ekim 2010 Pazartesi

Yıldız köpekleri: Uzay yolculuğunda sevimli dünyalılar













Rusların hayvanlarla dostane ilişkilerine bir örnek daha:
19 Ağustos 1960'da Belka ve Strelka isimli iki sokak köpeği Rus uzay gemisi Sputnik-5'le uzay uçuşuna çıktı.

Bu deney için 6-7 kilo ağırlığındaki küçük köpekler seçilmişti; çünkü roketin kabini yeteri kadar büyük değildi.

Belka ve Strelka'nın başarılı uzay uçuşu canlı organizmaların uzayda bulunma yeteneğine sahip olduğunu gösteren önemli bir bilimsel çalışmaydı. Köpekler, uzayda 24 saatten fazla kalarak dünyaya geri dönen ilk dünyalılar oldu.

Bu olaydan sonra, Belka ve Strelka, halkın sevgilileri oldu. Köpekler, çocuk bahçelerini, okul ve yuvalarını ziyaret ettiler, minik dostlarıyla tanıştılar; büyük bir coşku ve sevgiyle karşılandılar.

Belka ve Strelka, bu ilk uçuştan sonra bir daha uzaya gitmediler. Araştırma enstitüsünde uzun bir süre konuk oldular.

Belka ve Strelka adlı köpeklerin uzay uçuşu, 1961’de Yuriy Gagarin tarafından gerçekleştirilen ilk insanlı uzay uçuşunun hazırlıklarına örnek oldu, edinilen bilimsel veriler daha sonraki çalışmalar için çok faydalı oldu.

2 yorum:

  1. Müsadenizle başlığa itirazım var. Uzay yolculuğunda ilk dünyalı Laika isimli köpekti. 1957'de uzaya Sputnik-2 ile gitti. Ama geri dönüşle ilgili teknolojiler henüz geliştirilmemişti ve yörüngede öleceğini bilerek onu gönderdiler.

    Bilimsel çalışmalarda acı çeken ve ölen çok fazla hayvan olduğunu biliyorum. Ama beni en çok Laika hüzünlendirir. Belki de en ünlüleri olduğundandır.

    YanıtlaSil
  2. uyarı için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil