Moskova

Moskova

3 Ekim 2010 Pazar

Ruslar paralarını gıda için harcıyor

Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi Rosstat’ın yaptığı araştırmaya göre Ruslar, gelirlerinin çoğunu, gıda, enerji tüketimi ve mobil iletişim için harcıyor.

Rosstat Başkanı Aleksandr Surinov, Rusların yiyecek dışındaki perakende mallar için her sene daha az harcama yaptığını belirtti. Surinov, “1990’da ev içi bütçesinde, gıda harcamalarının payı % 46 iken 2009’da pay, %37,8’ düştü” dedi.

Alkol ve sigara tüketimi azaldı

Rosstat’ın belirttiğine göre hizmet sektörüne giden para sistematik olarak artıyor. Rusların hizmet almak için ayırdıkları bütçe 20 sene içinde %13,1’den %26,8’e yükseldi. Hizmet sektörüne harcanan paranın 2 kat yükseldiğini ifade eden, Rostat Yetkilisi Olga Muhanova “ Bu artışın sebebi, konut hizmetleri ve mobil iletişim maliyetlerinin yükselmesidir” diyerek son ekonomik krizinin Rus halkı üzerindeki etkilerine de değindi.

Alkol için ayrılan giderin payı ise çok fazla değişmedi. Rus halkı, 2008’de alkole gelirlerinin %1,6’sını harcadı, bu rakam 1990’da %5’ti. Diğer bir zararlı alışkanlık olan sigara tüketimi ise azalıyor.

Rosstat, üst gelir grubunun da, gelirlerini sigara ve alkol tüketimi yerine hizmet, eğitim, eğlence ve tatil gibi alanlarda kullandığını belirtti.

Kaynak: gazeta.ru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder