Moskova

Moskova

22 Ekim 2010 Cuma

Moskova Tsvetnoy Bulvar Sirki 130. Yıldönümünü kutluyor!











Moskova'da Tsvetnoy Bulvar'daki sirk, Rusya'daki sirklerin en eskilerinden biridir. Tarihçesi 130 yıl öncesine kadar giden sirk binası, o zamanlar at cambazı ve akrobat olan Albert Salamonski'nin yaptığı gösteriler için inşa edildi. Bu binadaki ilk gösteriyse 20 Ekim 1880'de gerçekleştirildi.

Dünyanın diğer bütün sirkleri gibi Moskova Tsvetnoy Bulvar Sirki de turne yapan sirk sanatçılarını davet ederek faaliyetlerini sürdürüyordu. Bu sirkin arenasında eski zamanların en ünlü sirk artistleri; eğitimli atları ile Vilyams Trutsı, benzersiz atlayıcılar Sosinler, güzel dansçı Marta Sur, akrobat Okeanos ve ip cambazları Koh kızkardeşler çeşitli gösteriler yaptı.

Halk taafından her zaman rağbet gören bu sirke izleyicilerin sevgisini kazandırmada palyaçoların da önemli rolü oldu. İlk palyaçolardan Vladimir Durov, kendisini "Palyaçoların kıralı" olarak tanıtıyordu. İzleyiciler bu yetenekli palyaçoları görmek sık sık sirke geliyorlardı. Bir kadın izleyici, Moskova sirkine ilk kez 60 yıl önce geldiğini söyleyerek şöyle diyor:

"Sirke ilk kez babamla birlikte geldim. Palyaço Oleg Popov'u dahi sirk sanatçısı olarak sayan babam, şimdi sirke gideceğiz ve bütün gece kahkahalarla güleceğiz, dedi. Çok iyi anımsıyorum, yaşım küçük olduğu halde Oleg Popov'un müthiş dehasını anladım. Eğitimli hayvanların gösterileri beni biraz korkutuyordu. Hayvanlara da çok acıyordum. Oğlumla ilgili bir başka olayı da iyi hatırlıyorum. Bir gün oğlumla sirke gittik. Oğlum, gösteriyi dikkatle izliyordu. Bir fil hayvan terbiyecisinin öğrettiği oyunu oynamak istemeyince oğlum yüksek sesle "bırakın onu, o oyun oynamak istemiyor" diye bağırdı. Çevremizde oturanlar gülerek, alkışla tempo tutmaya başladılar, bazıları da "o,istemiyor" diye bağırdılar.

Moskova Tsvetnoy Bulvar Sirkinin kurucusu Albert Salamonskiy, her zaman izleyicilerin çok az gülebildikleri bir sirk olabilir mi, diye cevabı da kendisinde olan soruyu soruyordu. Asla olmaz! Tsvetnoy Bulvar Sirkinde izleyiciler gülmekten kırılıyorlardı.

Farklı zamanlarda, bu sirkte Rusya'nın en iyi palyaçoları; dünyada "güneşli klovn" olarak tanınan Oleg Popov, Leonid Yengibarov, Karandaş, Leonid Kukso ve Rusya'nın sınırları dışında da ün salan diğer palyaçolar gösteriler yaptılar. Bunların en meşhuru olan palyaço Yuriy Nikulin'i görmeye izleyiciler defalarca sirke geldiler.

Nikulin, uzun süre Tsvetnoy Bulvar Sirkinin müdürlüğü görevini de yaptı. Şimdi bu sirk, onun adını, Nikulin adını taşıyor. Sirkin bulunduğu binanın önünde de Nikulin'in eski model bir arabayla birlikte metalden yapılmış bir heykeli var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder