Moskova

Moskova

20 Temmuz 2010 Salı

1980 Olimpiyatları'ndan 30 yıl sonra...

1980 yılında gerçekleşen Moskova Yaz Olimpiyat Oyunları, 19 Temmuz’da 30 yaşını doldurdu.

Olimpiyatlar sırasında Sovyet ordu birliklerinin Afganistan'a girmesini protesto eden bazı ülkeler, Moskova Oyunlarını boykot etmiş; İlk kez spora politika karışmıştı. Aradan tam 30 yıl geçti, Afganistan’ın yeni işgalcileri var ve bu işe bulaştıklarına bin pişman, bu dertten nasıl sıyrılacaklarını düşünüyorlar. Kader işte!...Gülme komşuna gelir başına…

1980 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesine dahil olan 144 ülkenin yalnız 81'inin temsilcileri Sovyetleri Birliğine gelmişlerdi. ABD, Federal Almanya, Kanada, Japonya, Çin bu oyunları tümüyle boykot etmişlerdi. İngiltere, İtalya, Avusturya hükümetleriyse, sporcularının Moskova'ya gitmelerini tavsiye etmemekle yetinmişlerdi.

Bu konuda Siyasi teknolojiler Merkezinin müdür yardımcısı Aleksey Makarkin şunları söylüyor:
“Bu, bir yandan büyük sevinç dolu bir bayramdır; diğer yandan siyasi entrikaların oynandığı tarihsel bir dönemdir.. O zamanki Olimpiyat Oyunlarının ne derece bütün dünyayı temsil ettiği konusunda sorular vardır. Sonuçları değerlendirilirken, başlıca sorun asıl bundan ibaret. Ne mutlu ki, "soğuk savaş"ın sona ermesinden sonra, bu tür anlaşmazlıklara son verilebildi. Olimpiyat oyunları düşüncesinin idealleri eninde sonunda üstün geldi.”

Moskova Olimpiyat oyunlarının siyasi entrikalara zemin olmasının dışında sportif yanındaysa entrika yoktu. Çok temiz müsabakalar oldu. Sovyet sporcuları, 80’i altın, 69’u gümüş, 46'sı bronz olmak üzere; toplam 197 madalya kazanarak, çağdaş oyunların tüm tarihi boyunca rekor sayıda madalya kazanmış oldular.

Bu başarı, gelecekte tekrarlanabilecek mi?.

Rusya Devlet Duması milletvekili Sergey Markov, Moskova Olimpiyat’ının yalnız hatıralarla kalmayacağını söylüyor. Markov, devamla;
“Bu Olimpiyat, önemi çok büyük olan bir kamuoyu etkinliğiydi, Çünkü o günlerde Moskova değişik ülkelerden yüzbinlerce kişiye açılmış oldu. Kontrol sert olmasına rağmen yoğun temaslar gerçekleşti. Sözü geçen Olimpiyat Oyunlarına ben de katıldım. Elbette ki sporcu olarak değil, sıradan bir seyirci olarak. O dönemde ben ordudan yeni dönmüştüm ve tüm bunlar bende şok etkisi yarattı.”

3 ağustos 1980'de XXII Yaz Olimpiyat Oyunlarının resmi kapanış töreni düzenlendi. Lev Lesçşenko ve Tatayana Antsiferova tarafından "Elveda, Moskova" şarkısının söylenmesi, törenin doruk noktasını oluşturdu. Şarkının ikinci parçasından sonra, rengarenk balonlara asılı Olimpiyat-80'nin sembolü olan sevimli, kocaman maskot "Mişka", stadyumdan havaya bırakıldı. Toplananlara pençesini sallayarak stadyum üzerinde yavaş yavaş yükselmeye başladı ve sonunda gökyüzünde gözlerden kayboldu. İzleyenlerin büyük çoğunluğu bu anda göz yaşlarını tutamadı.

4 yıl sonra Rusya, yine Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapacak. Bu kez Soçi’de Kış Olimpiyat oyunlarına…Bu defa da oyunların yüksek düzeyde geçeceğinden kimse kuşku duymuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder