Moskova

Moskova

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Rusya'da doğumlar arttı,isimler çeşitlendi

Moskova’da doğum oranları %10 arttı. Çocuklara verilen ilginç isimler ise tartışma yarattı.
Moskova’da bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre doğum oranlarında %10 artış yaşandı. Geçen yıla göre Moskova’da 4 bin 500 tane fazla doğum gerçekleşirken toplam doğan çocuk sayısı ise 60 bin olarak açıklandı.

En popüler erkek isimleri arasında Aleksandr, Maksim, İvan, Artyom, Dmitriy gelirken, kız isimlerinde ise Anastasiya, Mariya, Darya, Anna ve Elizaveta ön sırada yer aldı.

En popüler erkek isimlerinin son 6 yıldır pek değişmediği kaydedilirken, kız isimlerinin de uzun yıllardan beri aynı popülerliğini koruduğu kaydediliyor.
Öte yandan, her yıl çocuklara farklı farklı sıradan olmayan ilginç isimler de veriliyor. Bu yıl bu ilginç isimler arasında Aviadispeçer (uçak hareket memuru), Veter (rüzgar), Prosto Geroy (sıradan bir kahraman), Luk-şastye (mutluluk soğanı), Salat-Latuk (marul), Volya (irade), Angel (melek) ve Radast (sevinç) gibi isimler yer aldı.

Verilmesi düşünülen ilginç isimlerle ilgili olarak öğütlerde bulunan Moskova Nüfus Dairesi Başkanı İrina Muravyeva, isim verilirken iyi düşünülmesi gerektiğinli, bebeğin ileride isim yüzünden birçok zorlukla karşılaşabileceğini hatırlattı.

Rusya`da isimler oldukça önemli bir konu

İnsanlar tanımadıkları biriyle konuştuklarında isim ve soyadları ile birlikte kullanırlar. Özellikle toplumda önemli yer tutan kişilerle konuşurken sadece isimi kullanmak kimi zaman saygısızlık olarak kabul edilmektedir.

Eğer bir Rus romanı okuduysanız bir kişiye pek çok farklı isimlerle hitap edildiğini bilirsiniz. Rusya’da isim konusuda görgü kuralları daha önceden bahsettiğimiz gibi çok önemlidir. Her Rusun üç ismi vardır. Bunlar: Ad, baba adı, soyad. Örnek vermek gerekirse Mihail Sergeyeviç Gorbaçov”. Sergey’in oğlu Mihail anlamındadır. Bir Rus onu Mihail Sergeyeviç diye çağırır. Yabancılarında bu şekilde kullanmaları gerekir. Rusça’da Bay ve Bayan gibi hitap kelimeleri bulunsa da günlük yaşamda pek kullanılmamaktadır. Yakın arkadaşları ise Gorbaçov’a kısaca Mişa diye hitap ederler.

Rusya’da yaşayıp, bir Rusla evlilik yapmış Türklere doğacak çocukları için erkek ismi önerisi

Hem eşinizi mutlu etmek, hem de sizin mutlu olmanız için; erkek çocuğunuza koyabileceğiniz, hem Türkçede ve hem Rusça’da kullanılan, anlamı olmasa da okunuşu aynı olan isim önerimiz: Deniz.

Anlamı malum… Bunu ister Deniz Gezmiş’e, ister Deniz Baykal’a ( bu işin şaka tarafı) yorsunlar; anlamı bildiğimiz deniz.

Denis (Дени́с), aynı zamanda Rusça bir isim.

Dennis veya Denis, Greko-Romence bir kökten türeyen bir erkek adıdır. Anlamı, Egeli tanrı Diyonisos'tan gelmektedir. Yunanca Dios (Διός, "of Zeus") ve Nysos ya da Nysa (Νυσα)’nın bileşiminden türetilmiştir.

Evripides (Euripides)’in bu tanrıyla ilgili olarak yazdığı “Bakhalar “ tragedyası; ilkçağın bir çeşit kutsal İncil’iydi...Bu tragedyada tanrı Diyonisos kendini şöyle tanıtır:
“ İşte ben Zeus’un oğlu tanrı Diyonisos, nihayet Yunanistan toprağına ayak basıyorum. Tanrılığımdan soyunup insan suretine girdim...Ben Anadolu’daki Lidya’nın altın ovalarından geliyorum...İran’ın güneşten kavrulan kırlarını, (...), bütün Asya ülkelerini, mutluluk diyarı Arabistan’ı dolaştım. Oralarda korolarımı kurdum; dinimi, ayinlerimi öğrettim. Şimdi kendimi Hellenlere tanıtmak istiyorum.”

Bu isim, globalleşen dönyada hiçbir ülkede kanıksanmayacak, kolayca telaffuz edilebilecek bir isim.

Bu ismin Batı dillerinde pek çok farklılaşmış formu vardır. Denis, Denys, Denish, Deon, Deonne, Deonte, ve Dion, Dionice gibi.

Dennis, çok popüler bir İngiliz ve İrlanda ismidir. İngilizce konuşulan bütün coğrafyalarda oldukça yaygındır. Denis, aynı zamanda çok popüler bir Fransız ismidir. Bütün Frankofon dünyasında yaygın olarak kullanılır.

Bu ismin farklı fonetiklerle de olsa kullanıldığı bazı ülkeler şunlar: İngiltere, İrlanda, ABD, Avustralya,Brezilya, Honduras, Jamaika, Almanya, Danimarka, İsveç, İtalya, Hollanda, Macaristan, Hırvatistan, Ukrayna, Rusya, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Türkiye.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder