Moskova

Moskova

28 Mart 2019 Perşembe

"Rusya'da halkı birleştirecek ortak payda yok...": Özgürlük yüzde 38 alabildi






Rus toplumunun tarih boyunca hep yanıtını aradığı, hatta Yeltsin'in başkanlığı sırasından özel bir yarışma düzenlenerek bulunmaya çalışılan "ortak ülkü-ortak payda" konusu tartışma konusu olmaya devam ediyor.  

Toplumsal araştırmalar grubu TsİRKON'un sosyologları tarafından hazırlanan son raporda bu sorun ele alındı ve "Rusya'da yurttaş gruplarını aynı payda altında toplama gücüne sahip değerler kalmadı" sonucuna varıldı. En fazla paylaşılan ortak değerler "sağlık ve aile saadeti" çıktı.

Rapora göre, Rusya halkı, önem atfedilen değerler açısından oldukça bölünmüş bir topluluk.

TsİRKON'un araştırmasına katılanların yüzde 75'i "çıkarların ve fikirlerin örtüşmesi şartıyla diğer insanlarla ortak hareket etmeye hazır oldukları" yönünde görüş belirtiyor. En son ne zaman bu şekilde başkalarıyla ortak hareket ettikleri sorusuna katılımcıların yüzde 48'i "başkanlık ve Duma seçimleri" cevabını veriyor. 

Ortak değer açısından, "Subbotnik" tabir edilen geleneksel "Cumartesi imecelerine" katıldığını söyleyenlerin oranı yüzde 26.

Zor durumda kalan insanlara karşılık beklemeden yardım ettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 9.

Herhangi bir mitinge katılmış olanların oranı ise sadece yüzde 2.

Toplumsal organizasyonların faaliyetlerine katıldığını söyleyenler de yine yüzde 2'de kalıyor.

Dini, toplumu birleştiren bir unsur olarak görenlerin oranı da düşük.

Araştırmaya göre, belirli değerlere sahip olanlar bu değerlere her durumda sadık kalmıyor.

Mesela liberal görüşü benimsediğini söyleyenlerin yüzde 37'si kürtajın yasaklanmasını destekliyor. Yüzde 19 ise Rusyalı öksüzlerin yabancılar tarafından evlat edinilmesine karşı.

Toplumun büyük bir bölümünün üzerinde ortaklaştığı iki değer yüzde 76 ile "sağlık" ve yüzde 62 ile "aile saadeti".

"Özgürlük ve bağımsızlık" yüzde 38'de kalırken "vatan sevgisini" ortak değer olarak görenlerin oranı sadece yüzde 18.

TsİRKON analistleri bu tablonun politikacıların işini oldukça zorlaştırdığı sonucuna varıyor. Belirli bir ideolojik pozisyona oynayan politikacının garanti edebileceği oy oranı sadece yüzde 3-4. Öte yandan, uzmanlara göre toplumun parçalı yapısı yaratıcı politikacılara yeni sahalar açabilir. Eskiden sadece "emeklilerden" söz edilirken, araştırmacılara göre şimdi çıkarları farklılık gösteren en az on farklı emekli kategorisi söz konusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder