Moskova

Moskova

22 Mart 2019 Cuma

Rus karakterinin alamet-i farikası: Neden bu kadar sert ve dayanıklılar?






Tarih, bunu kanıtlayan örneklerle dolu: Rus halkının yüksek direnme gücü, dayanıklılığı, her zorluğa göğüs germe kararlılığı bilinmeyen şey değil.  Napolyon'un hezimetle biten seferinden Ekim Devrimi yıllarına, Nazi işgalinden hiç eksik olmayan ağır ekonomik krizlere... Rus halkı, her badireyi atlatıp yeniden ayağa kalkmayı başarıyor ve bunda karakter özelliklerinin payı büyük. Peki halkın bu kadar dayanıklı ve sert olmasının sebepleri neler?  Rossiyskaya Gazeta'nın  RBTH projesinde bunlardan 7 tanesi sıralandı: 




1. Köylü kökeni.

Ekim Devrimi sırasında Rusya nüfusunun yüzde 75'ini köylüler oluşturuyordu. Küçücük çocukların bile hayvanların bakımıyla ilgilenmek zorunda olduğu bu toplumsal düzende herkesin başarması gereken tek bir görev vardı: Hayatta kalmak.

2. Zengin ve yoksulun ortak değeri olarak alçakgönüllülük.

Rus Ortodoks Kilisesi köylülere itaat ve alçakgönüllülüğü vazediyordu. Toprak sahibi karşısında tevazuyu elden bırakan köylünün cezalandırılması ise bir istisnadan çok bir kural idi. Soylular içinse katı kuralların dışında bir hayat sürenler kınanırdı.

3. Devrim, devlet terörü ve kitlesel hapis cezaları.

1920'lerde başlayıp 1960'ların sonuna kadar devam eden kitlesel baskı politikası bugünün Rus insanı üzerinde etki bırakan en önemli tarihsel olgulardan biri.

4. II. Dünya Savaşı.

Savaşın getirdiği yıkım Rusyalıları çelik gibi sertleştiren olayların en büyüğüdür. Bu savaşta açılan demografik yaraların hala kapanmadığını belirtmekte yarar var.

5. Göç, büyük ülke, sert iklim.

Etnik çeşitliliğin çok fazla olduğu ve sert iklimin hüküm sürdüğü ülkede iç göç milli karakteri şekillerinden unsurlar arasında yer alıyor. Sertlik ve dayanıklılık tüm zorluklara rağmen göç edip tutunmayı başaranların özelliklerinden bir tanesi.

6. Sert yaşam.

Rus köylerinde enerjilerini boşaltmak isteyen erkekler eğlencesine yumruk dövüşü yapar. Sovyet devleti de her zaman nüfusu fiziksel egzersiz yapmaları yönünde teşvik etmiştir. Modern Rusya'da da ordu "oğlan çocuklarını gerçek birer erkek yapmak için" sert bir askeri eğitim vermekten çekinmez. Kısacası özellikle erkeklerin hayatı Rusya'da hiç de kolay değildir.

7. Hayatta kalma mecburiyeti.

Bu amaç, köylü ataların olduğu kadar çağdaş Rusların da en önde gelen ödevi. Dışarıdan bakıldığında depresyon gibi algılanan ruh hali ise bu insanların hayatta kalma görevi ile başa çıkmada en büyük yardımcısı olan bir zihin durumundan başka bir şey değil.

İllustrasyon: İvan Turgenyev'in "Mumu" öyküsü. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder