Moskova

Moskova

7 Mart 2019 Perşembe

Rus geleneksel mutfağının vazgeçilmezi: ‘Blinı’





Rusya’da baharın gelişi ve kışın bitişini simgeleyen ve yedi gün süren Maslenitsa bayramı, bu yıl da tüm ülkede coşkuyla kutlanıyor. 4-10 Mart tarihlerinde gerçekleşen Maslenitsa kutlamalarının vazgeçilmezleri arasında güneşin simgesi sayılan ‘blinı’ adındaki krepler yer alıyor.

Maslenitsa bayramı, her yıl Ortodoks dünyasının tuttuğu büyük oruçtan bir hafta öncesine denk geliyor.

Ruslar, Maslenitsa kutlamaları sırasında bol bol hazırlayıp komşu, akraba ve dostlarına ikram ederler.
İnanışa göre, ne kadar çok krep hazırlanırsa hava ve hasat o kadar iyi gider.

Krep olarak da bilinen blinı’lar, akıtma, un, yumurta, süt, erimiş yağ, şeker, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanan sulu hamurun kızgın bir yüzeye dökülmesiyle yapılır.


Blinı’lar, Rus sofralarında genellikle reçel ve smetana isimli krem peynir benzeri bir süt ürünü ile tüketiliyor. Tereyağı sürülmüş havyarlı blinı’lar, “blinıların şahı” sayılır. Tatlı olanı var, etli olanı var, peynirli balıklı olanı çeşit çeşit Rus krepi var.

Sıcak olarak yenen krepler yanında bal, ahududu reçeli, havyar, peynir, kaşar ve benzeri malzemeler ile servis yapılabilir. Blinıları hazırlanırken bir yandan da bir tavada kıyma ve soğan kavurulup sonra blinıların içine konulup bohça gibi katlanabilir.

Türkiye’de yapılan krepten tek farkı malzemelerden yapılan dolmanın içine koyulması ve normal kreplere göre daha ince olmasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder