Moskova

Moskova

7 Mart 2019 Perşembe

Kamuda personelin yüzde 76'sı kadın! Neden Rusya'da kadınların sayısı fazla?





8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde, bu günün resmi tatil günü olarak büyük coşkuyla kutlandığı Rusya'da kadın-erkek mevzusuna dair araştırmalar gündemde dikkat çekiyor. Devlet Federal İstatistik Servisi Rosstat geçtiğimiz yıl "Rusya'nın Erkekleri ve Kadınları" raporunu yayımladı. Buna göre, 146,9 milyonluk ülkede 68,1 milyon erkeğe karşılık 78,8 milyon kadın yaşıyor. Bir başka deyişle nüfusun yüzde 54'ü kadın.

Rusya'da cinsiyetler arası orantısızlık son yıllarda ortaya çıkmış bir olgu değil. Neredeyse 100 yıldır demografik manzara bu şekilde.

Kadınların oranının yüzde 51 olarak tespit edildiği 1897 nüfus sayımından bu yana fark erkekler aleyhine açılmakta. 25 milyon Sovyet askerinin hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra oranlar yüzde 45 erkek - yüzde 55 kadın şeklinde değişti.

Ancak yaş grupları ayrı ayrı ele alındığında cinsiyet dağılımının değiştiği görülüyor. Örneğin 29 yaş altı nüfusta erkekler daha fazla. Öte yandan 70 yaş üstünde her 1000 erkeğe karşılık 2377 kadın yaşıyor. 

Velikiy Novgorod gibi bölgelerde cinsiyetler arası nüfus farkı oldukça çarpıcı bir tablo meydana getiriyor. Kadınların yaş ortalamasının 44 olduğu bölgede ekonomik açıdan aktif nüfusun yüzde 49,7'si kadınlardan oluşuyor. Bölgede kamu personelinin yüzde 75'i yine kadın. Bu yüzden şehre şaka yollu "Babuşkalar Memleketi" adını takanlar var.

Öte yandan, iklim koşullarının oldukça sert olduğu Murmansk, Çukotka, Kamçatka, Yamal-Nenets, Hantı-Mansi ve Magadan bölgelerinde erkek sayısı kadınlardan daha fazla.

Rosstat verileri Rusya'nın kadınlar tarafından idare edilen bir ülke olduğuna işaret ediyor. Tüm ülkede kamu personelinin yüzde 76'sı kadın. Kamuda erkeklerin kadınlardan fazla olduğu tek saha idarecilik. Bu pozisyondaki erkeklerin oranı yüzde 60'ı buluyor.

Kadın çalışanların sayıca ağır bastığı diğer sektörler eğitim, sağlık ve satış.

Son olarak, ekonomik açıdan aktif nüfusta (15-72 yaş arası) kadın erkek dağılımı neredeyse eşit: 37 milyon erkeğe karşı, 35 milyon kadın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder