Moskova

Moskova

23 Haziran 2017 Cuma

"SSCB'nin 2. Dünya Savaşı dönemindeki insan kaybı aslında 26 değil 41 milyon" iddiası



Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı döneminde kaybettiği insan sayısının 26 milyon olduğu, savaş dolayısıyla doğmamış çocukların da eklenmesiyle ülkenin o dönemdeki toplam nüfus kaybının 41 milyon olduğu iddia edildi. Hitler Almanyası'nın SSCB'ye saldırdığı 22 Haziran 1941'in yıl dönümünde Komsomolskaya Pravda gazetesi bu sayıların kaynağını araştırdı.

41 milyon sayısını yüksek sesle ilk telaffuz eden kişi Ölümsüzler Alayı hareketinin eşbaşkanı ve Duma milletvekili Nikolay Zemtsov. 

Zemtsov Sovyet Planlama Teşkilatı'nın gizliliği kaldırılan belgelerine atıf yapıyor.

Komsomolskaya Pravda konuyu, Savuma Bakanlığı Harp Okulu profesörlerinden Yuriy Rubtsov'a sordu.


Rubtsov, savaştaki kaos nedeniyle bazı bölgelerde kaç kişinin öldüğünü asla tam olarak söylemenin mümkün olmayacağını belirtiyor. Ayrıca kayıp sayılarının tutulduğu belgelerin, tutan subaylarla birlikte kaybolduğu çok sayıda durum var. Rubtsov, Sovyet ordusunun kayıp sayısını 8,7 milyon olarak hesaplayan askeri uzmanların doğru bir metodoloji kullandığını ve sayıdan şüphe etmek için ortada sebep olmadığı söylüyor.

Uzman, siviller de dahil olmak üzere 41 milyon sayısının gerçekten de planlama teşkilatı verilerine dayandığına, ancak hesaplamada, 15 milyonluk kısmın savaş ve kayıplar yüzünden doğmamış çocuklara karşılık geldiğine dikkat çekiyor. Buna göre reel kayıpların büyüklüğü 26,6 milyon.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder