Moskova

Moskova

13 Haziran 2017 Salı

Rusya bayrağının ilginç hikayesi...



Rusya'nın beyaz, mavi ve kırmızı, üç renkli bayrağı ilk olarak 18'inci yüzyılda ortaya çıktı ancak ulusal bayrak olmasına değin uzun bir yolculuk kat etti. Bu üç rengin neden kullanıldığına ilişkin resmi bir tanımlama yok veya en azından yasalarda geçmiyor; ancak halk arasında yaygın yorumlar var.

Avrupa hanedanlarının bu renkleri neden kullandığından da yola çıkarak, beyazın soyluluk ve açıklık, mavinin sadakat ve namus, kırmızının ise görkem, cömertlik ve sevgiyi simgelediği söylenebilir. Coğrafi yorumlar ise şöyle: 18'inci yüzyılın başında Rusya 3 tarihi bölgeden oluşuyordu. Velikaya Rus (Büyük Rus-bugün ülkenin batısı), Belaya Rus (Beyaz Rus) ve Malaya Rus (Küçük Rus- bugün Ukrayna içinde) bölgeleri. Her üç bölge bu renklerden biri ile simgeleniyordu: Kırmızı, Beyaz ve Mavi... Ülkeyi 1682-1725 arasında yönetin Çar I. Petro, bu renkleri kullandı.

Petro, ülkenin açık deniz donanmasını kuran Çar olarak bilinir. Tarihçilere göre üç renkli bayrağı henüz donanmayı kurmadan önce, iç sularda, nehirlerdeki seferlerine, üç renkli bayrakla açılıyordu. Bir teoriye göre de I. Petro, üç rengi, dönemin bir deniz gücü olan Hollanda'nın bayrağından aldı.

I. Petro'dan sonraki Çarlar döneminde renkler zaman zaman değişti. Romanov Hanedanı, beyaz-mavi-kırmızı bayrağın yanı sıra, ticari bayrak olarak siyah-sarı-beyaz bayrağı kullanıyordu. Bir dönem bu renkler, İmparatorluk bayrağı renkleri olarak da kabul edildi. Aleksandr II (19. yüzyıl) siyah ve sarı renkleri, bayraktaki Rusya ambleminin renkleri olarak kullandı.

Sonuç olarak Rusya imparatorluğunun sabit bir bayrağı olmamıştı. Çarlar bayrağı sürekli değiştirdi. Zaman zaman farklı amaçlar için iki ayrı bayrak da kullanıldı. 1840'larda, Slav haklarının bağımsızlık mücadeleleri verdiği dönemde toplanan Pan-Slav Kongresinin, bayrağında beyaz-mavi-kırmızı renkleri seçmesiyle, bu üç renk Avrupa’nın diğer Slav bölgelerine de yayıldı. Günümüzde Çekya, Slovakya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya bu renkleri kullanıyor.

1917 devriminden sonra ise Orak-Çekiçli Kızıl Bayrağa geçildi. Mavi-beyaz-kırmızı geleneksel Çarlık bayrağı ise, devrim sonrasında ülkeden ayrılanlar tarafından kullanılmaya devam edildi. SSCB'nin son dönemlerinde, 1980'lerde ve 1990'ların başındaki protesto gösterilerinin simgesi de bu bayrak oldu.

Modern Rusya, SSCB'nin dağılmasından sonra beyaz-mavi-kırmızı Çarlık bayrağına dönüş yaptı.


(RBTH)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder