Moskova

Moskova

10 Mart 2017 Cuma

Rus kadınları 'erkek işi' kabul edilen mesleklerde erkeklerin koltuğunu sallıyor



"Bu meslek kadınlara göre değil" cümlesini her kadın hayatında en az bir kere duymuştur. 

Dünya Kadın Günü dolayısıyla Sputnik, geleneksel olarak 'erkek işi' kabul edilen mesleklerde tabuları yıkan Rus kadınların hikayelerini paylaştı.

Nalbantlıktan, tır şoförlüğüne, boksörlükten Amerikan futboluna, önyargıları geride bırakan kadınların başarı mücadelesi dikkat çekici.

İşte bunlardan ikisinin öyküsü:



Natalya Zabelina


Eskiden demirciler, karanlık, tehlikeli ve gizemli kişiler olarak görülürdü. Açık ateşle çalışan, kılıç yapan kişiler olmaları da bunda etkilidir. Bu pek değişmedi: Demirci hala gizemli ve saygın birisi. Kadın bir demirci olan Natalya Zabelina da öyle.






Yevgenia Markova

Yevgenia Markova arabaları her zaman severdi. 23 yaşında ehliyet aldı ve profesyonel sürücü olmaya karar verdi. Fakat meslek olarak sürücülük yapmak sandığı kadar kolay değildi. Bir arkadaşı ona kadın sürücüler çalıştıran bir şirketten bahsetti ve Markova özel bir ehliyet alarak tır sürücüsü oldu.

Markova her ay 20 tonluk bir araçla kilometrelerce yol gidiyor. Aynı şirkette çalışan 3 kadın iş arkadaşı daha var.



Yekaterina Pronyakina

Üniversitede hukuk eğitimi gören Yekaterina Pronyakina, deniz taşıtlarının kontrolüyle ilgili bir işte çalışmaya karar verdi. Gemilere rehberlik eden Pronyakina, bu iş için bir hoverkraft kullanıyor.


Kontrolörlük görevinin genelde erkekler tarafından yapılması dolayısıyla, kendisini gören insanların şaşırdığını söyleyen Pronyakina, "Onlara yanlış düşündüklerini kanıtladım" diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder