Moskova

Moskova

10 Mart 2017 Cuma

Leon Troçki’nin Büyükada’da Sürgün Yılları Belgeseli


Ramazan Bedük

Troçki’yi bilenler bilir, bilmeyenler içinse bir kaç cümleyle…

20.yüzyılın tarihine yön veren Sovyet Devrimi’nin lideri Lenin, 1918 yılında Troçki’yi en önemli vazifeye getirir: Harbiye ve Bahriye komiserliğine.

Troçki  bundan sonra tüm batı dünyasına korku salan Kızıl Ordu’yu kurar, başkumandanı olur. Sonrasında Lenin’in halefi olarak anılmaya başlanır.

Lenin öldükten sonra ise Stalin’le verdiği iktidar mücadelesini kaybeder. Çünkü Troçki eylem adamlığının yanında aynı zamanda bir fikir adamıdır, bir teorisyendir. Marksist teoride adı altın harflerle anılan “Sürekli Devrim”  kuramı ona aittir.

Lenin’in 1924’de ölümünden sonra iktidarı devralan Stalin, 1925 yılında Troçki’yi Harbiye komiserliğinden uzaklaştırır. 1927 yılında ise Orta Asya’ya Alma Ata’ya sürgün eder. 

Böylece Troçki’nin 1940 yılında Meksika’da öldürülmesiyle son bulan sürgün hayatı başlar.
Troçki bu sürgün yaşamının 1929-1933 yılları arasındaki bölümünü İstanbul-Büyükada’da geçirir. “Leon Troçki’nin Büyükada’da Sürgün Yılları Belgeseli” de bu 4 yılı konu alıyor.

Belgesel, Toçki’nin Alma Ata’daki sürgünlüğünden Odessa Limanına gelişi ve oradan İstanbul’a getirilişiyle başlıyor. Geliş dönemindeki gazete başlıkları, o dönemi anlatan fotoğraflarla beraber.

Belgeselin müziği Fahir Atakoğlu’na ait. Troçki’nin oğlunu ise Tan Sağtürk oynuyor.

Belgesel 6 bölüm ve ne yazık ki İngilizce.

Umarım yakın zamanda dublajı yapılırda benim gibi İngilizce bilmeyenler belgeseli keyif alarak izlerler.

Yaklaşık 72 dakika süren belgesel 6 bölümden oluşuyor. Bölümlerin linkleri parti parti aşağıdadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder