Moskova

Moskova

27 Aralık 2016 Salı

Kızıl Ordu Korosu


Kızıl Ordu Korosu Sovyetler Birliği Ordusu Kızıl Ordu'nun resmi korosudur.

Koro erkek koro elemanları, orkestra ve dans grubundan oluşur. 

Rusya'nın halk şarkılarından, kilise müziklerine, opera aryalarından popüler müziklere kadar uzanan geniş bir yelpazede eserler icra etmişlerdir. Bunların arasında "Katyuşa", "Kalinka", "Kernina" ve "Ave Maria" en bilinenlerindendir.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasında sonra da Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir.

Kızıl Ordu Korosu'nun ölene kadar şefliğini yapmış olan Aleksandr Aleksandrov Sovyetler Birliği Marşı'nı bestelemiştir. 

Sovyetler Birliği Marşı sözleri değiştirilerek bugün Rusya Ulusal Marşı olarak kullanılmaktadır. 

Aleksandr Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'nda görevliyken halen Rusya'nın en ünlü Büyük Anayurt Savaşı marşları olan Svyaşennaya Voyna (Священная война / Kutsal Savaş) ve Nesokruşimaya i Legendarnaya (Несокрушимая и легендарная / Yenilmez ve Efsanevi) adlı marşları da bestelemiştir.

Kızıl Ordu Korosu 1928 yılında Moskova Merkez Ordu Klübü'nde ilk şeklini almıştır.

Kızıl Ordu Korosu adı altında oniki asker, bir vokal, bir akordiyon, 2 dansçı ve bir anlatıcı bulunmaktadır.

İlk resmi gösterilerini 12 Ekim 1928'de Orkestranın 1929 yılında koro Sovyetler Birliği'nin Uzak Doğu bölgesinde demiryolu inşa eden askerleri ziyaret ederek konserler verirler.

Değişik birliklerden insanlardan oluşan koro, orkestra ve dansçılardan oluşan grup rütbe ayrımı yapmadan amatör sanatı geliştirmek, askerlere moral vermek ve onları kaliteli müziğe ilgilerini çekmek amacı ile 1933 yılına kadar 300'e yakın etkinlik düzenledi.

Bu dönemde grup sovyet şarkılarla beraber Vasily Solovyov-Sedoy Paris'de Uluslararası Modern Hayatta Sanat ve Teknoloji Sergisi'nde sahne aldılar ve juri tarafından Grand Prix Onur Ödülü'ne layık görüldüler.

II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Cepheleri'nde, havalanlarında hastahanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500'ün üstünde gösteri yaptılar.

Aleksandr Aleksandrov'un 1946 yılında ölümünden sonra oğlu Boris Aleksandrov koronun yönetimini başarı ile devam ettirdi. 1987'de son emekliliğinden önce Koro'ya Dünya turu sırasında şeflik yaptı. 

2003'den günümüze kadar koroya Vyacheslav Korobko şeflik etmektedir.

Bunun dışında koro David FosterJean-Jacques Goldman ve Steve Barakatt gibi birçok popüler sanatçı ve yapımcı ile birlikte de çalışmıştır.


Koronun elemanlarından önemli bir kısmı 25 Aralık 2016 günü ne yazık ki trajik bir uçak kazasına kurban gitti.


Koro elemanları Rusya’nın Soçi kentinden havalanan askeri uçakla Suriye’nin Lazkiye kentine yeni yıl kutlama etkinlikleri için gidiyordu. 

Rusya Savunma Bakanlığı'na ait ve 92 kişiyi taşıyan Tu-154 tipi uçak, Soçi'den havalandıktan kısa süre sonra Karadeniz üzerinde düştü. Düşen uçakta dünyaca ünlü Kızıl Ordu Korosu'nun 64 üyesi bulunuyordu.


Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder