Moskova

Moskova

27 Aralık 2013 Cuma

Doğanın yılbaşı şakaları: Vietnam’da kar, Moskova’da güneşli hava...

Doğanın yılbaşı şakaları: Vietnam’da kar, Moskova’da güneşli hava



©Photo:EPA


Mısır ve Suudi Arabistan’a kar yağdı.

Güneydoğu Asya kar altında.

Moskova’da ise hava sıcaklığı artıları gösteriyor ve Rus kışının vazgeçilmezlerinden olan kar eridi.

İngiltere’de sağanak yağışlar, birçok vatandaşı Noel bayramını ailesiyle birlikte kutlama olanağından etti. 

Ancak tüm bunların küresel iklim değişikliğini konuşmak için bir neden olmadığında ısrar eden meteoroloji uzmanları, yaşananları doğanın şakaları olarak kabul etmeyi tavsiye ediyor.

Bugün Vietnam’da yağan kar muhtemelen sadece turistleri sevindirdi. Turistler, karla kaplı palmiyeler önünde fotoğraf çektiriyor. Bu doğal, zira tropikal iklime sahip bir ülkede bu tür olaya ancak 100 yılda bir tanık olunur. Yerliler ise ekinlerin donması sonucu doğan zararı hesaplamaya çalışıyor.

Rusya ise tam aksine soğukları ve karı bekliyor. Yılbaşı arifesinde her yerde çıplak toprak ve su birikintileri gözlemleniyor. Rusya Meteoroloji Merkezi’ne göre geçtiğimiz kasım ayı, 1891 yılından bu yana Rusya’nın en sıcak kasımı oldu. Aralık ayında da havalar ortalamaların üzerinde seyrediyor. Meteoroloji uzmanı Anatoliy Tsıgankov, tüm bunların kısa vadeli ve lokal nitelik taşıdığını, genel olarak olağan bir tablonun gözlemlendiğini söyledi:

“Biz Avrupa’da bulunuyoruz ve havanın ısındığını görüyoruz. Ancak Kuzey Yarımküre bölünmezdir. Soğuk havanın merkezi, Kuzey Buz Denizi’dir. Üzerindeki soğuk hava kütlesi, yerinde durmuyor, ya Avrasya yönünde ya da Amerika’ya doğru kayıyor. Geçtiğimiz yıllarda daha çok bize doğru kaymıştı. Bu nedenle Rusya’da, özellikle de Sibirya’da havalar çok soğuktu. Bu yıl, sonbahardan itibaren soğuk hava Kanada’ya doğru kaydı. Rusya’ya ise Çin ve Hindistan’dan daha sıcak bir hava geldi. Fakat tüm yarımküreye genel olarak bakarsak ortalama hava sıcaklığı önceki yıllara göre çok az değişti.”

Kanada’da kuzeyden gelen soğuk hava, ulusal felakete yol açtı. Buzlu yağmurlar, 250 bin kişiyi elektriksiz ve ısısız bıraktı. Yol trafiği felç oldu. Can kaybı var. Üstelik meteorologlar, Kanadalıları umutlandırmak için acele etmiyor. Buzlu yağmurların birkaç gün daha sürebileceğini ifade ediyorlar. Rusyalılar buzlu yağışların ne olduğunu iyi biliyor. Aralık 2010’da Rusya’nın tüm orta kesimi, buzlu yağmurların etkisi altında kalmıştı. “Gismeteo” sitesi baş meteorologu Leonid Starkov, bunda şaşılacak bir şey olmadığını söylüyor:

“Bu, havalar eksileri gösterirken yağan sıradan bir yağmur. Bulutlar, 200-300 metre yükseklikte bulunuyorsa su, kara dönüşmeden düşüyor. Ağaç, evler ve arabalar gibi yüzeyi soğuk yere düşerek hemen donuyor ve her yer ince bir buz tabakası ile kaplanıyor. Fakat bu tür olaylara yol açan hava faktörlerinin kombinasyonuna oldukça az rastlanır.”

Kuzey Yarımküresinde şimdi yaşanan hava olayları, nadir olsa da çoktan biliniyordu. Bu nedenle meteoroloji uzmanları, bu olayları küresel ısınmaya bağlamıyor. Küresel ısınma, araştırılması gereken ayrı bir konu.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder